ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Φτιάχνουν ιδιωτικό ΕΣΥ όπου αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς

Τσίπρας στη Βουλή: Φτιάχνουν ιδιωτικό ΕΣΥ όπου αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς
«Βάζετε στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας κι εμπόρους της ζωής. Δεν υπάρχει ασφάλεια όταν οι πολίτες είναι μόνοι τους χωρίς αξιοπρέπεια σε μία δοκιμασία της υγείας τους», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, πως το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ αποδεικνύει πόσο βαθιά δογματική και ιδεοληπτική είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πόσο βαθιά υποκριτική υπήρξε τις ημέρες της πανδημίας για το δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο δεν πίστεψε ποτέ.

Στην αρχή της ομιλίας του, μάλιστα, έκανε αναφορά στους λίγους ομιλητές από την πλευρά της ΝΔ, αλλά και στο όνομα του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Πάτση.

Στην ομιλία του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνει ιδιωτικό ΕΣΥ όπου αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς.

«Συνεχίζετε την οριστική διάλυση του ΕΣΥ που είχατε σχεδιάσει πριν την πανδημία, δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα. Βάζετε στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας κι εμπόρους της ζωής. Δεν υπάρχει ασφάλεια όταν οι πολίτες είναι μόνοι τους χωρίς αξιοπρέπεια σε μία δοκιμασία της υγείας τους. Δικαιοσύνη παντού σημαίνει δικαιοσύνη και στην υγεία όλων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, δεσμευόμενος για ριζική ανασυγκρότηση κι ενίσχυση του ΕΣΥ από μία προοδευτική κυβέρνηση.

Υπενθύμισε πως όταν το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η ΝΔ μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και το καταψήφισε.

«Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ.


Υπάρχει η ανάγκη οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη πολιτεία να αισθάνονται στοιχειώδη ασφάλεια. Πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους και ειδικά του Δημοσίου συστήματος υγείας. Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα.


Τα ίδια επιχειρήματα. Οι ίδιες ιδεοληψίες. Βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο. Και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.


Και δεν αλλάζετε με τίποτα μυαλά, παρά το γεγονός ότι έχετε στην πλάτη σας 35.000 νεκρούς. Παρά το γεγονός ότι αποτύχατε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόμνησε πως η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο στη διαχείριση της πανδημίας κι έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση χρωστά 35.000 εξηγήσεις στις οικογένειες των νεκρών, αλλά και στους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης, γιατρούς και νοσηλευτές και, κυρίως, στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αμφισβητεί έμπρακτα το πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου, το δικαίωμα στη ζωή.

«Πιστεύετε ότι σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει από τρομακτικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, από την έλλειψη ειδικοτήτων γιατί με τόσο χαμηλούς μισθούς οι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό, από την έλλειψη υποδομών, τη λύση θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ;», αναρωτήθηκε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έκανε λόγο για ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού και δημόσιου πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα, ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση πως γυρίζει την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή του 1950, του 1960 και του1970, στο μοντέλο του καλού γιατρού που θα ψάχνει και θα εξυπηρετεί όχι τον ασθενή, αλλά τον πελάτη και που πρόσβαση σε αυτόν θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά.

«Καμιά σταθερότητα και καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει όταν οι πολίτες αισθάνονται μόνοι κι απροστάτευτοι από το κράτος σε μια δοκιμασία της υγείας τους. Όταν ο ασθενής χάνει την αξιοπρέπειά του. Όταν η υγεία, ακόμα και η ζωή, γίνονται εμπόρευμα. Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό κι αποτελεσματικό ΕΣΥ, όχι την οριστική του διάλυση, αλλά την ανασυγκρότησή του».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανάφερε τη φιλοδοξία του στο τέλος της τετραετίας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης να φτάσει η χώρα στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές υγείας και πρόληψης, με αύξηση, ανάμεσα σε άλλα, της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό κι επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με την αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στις 2.000 ευρώ κι ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Επιπλέον, πρότεινε τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας, την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων κι ανθυγιεινών, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ, την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας και με την ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.