Μητσοτάκης: Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται περισσότερη δουλειά
Μια πιο χαλαρή συνέντευξη, στην οποία ωστόσο έθιξε και σημαντικά ζητήματα, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» του Alpha και τη Ναταλία Γερμανού.
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνέντευξης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει περισσότερη δουλειά: την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και το περιβάλλον.
«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα στην Υγεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ΕΣΥ δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως είπε, υπήρχε κούραση και εξάντληση.
«Ξεκινώντας από την πρόληψη. Υγιεινή διατροφή, άσκηση, πολιτικές κατά του καπνίσματος, του αλκοόλ για να έχουμε πιο υγιή πληθυσμό. Το νέο ΕΣΥ θα ήθελα να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα αν οι πολίτες μας εμπιστευθούν ξανά» είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στο εθνικό σύστημα υγείας.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος τόνισε πως η Δικαιοσύνη καθυστερεί και δεν υπάρχει η ταχύτητα που θα έπρεπε.
«Έχουμε σημαντικά βήματα να κάνουμε. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας και σε ένα τομέα που έχει να κάνει με τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Είναι τομέας που πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση» ανέφερε.
Και συνέχισε:
«Ο τρίτος τομέας είναι αυτός της προστασίας του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική μας ατζέντα είναι ταυτόχρονα και αναπτυξιακή ατζέντα» επεσήμανε ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα ζητήματα των δικαιωμάτων και της ισότητας».
Αναφέρθηκε δε και στα ζητήματα ισότητας και δικαιωμάτων.
«Κλείνω με τα ζητήματα ισότητας και δικαιωμάτων. Έχουμε εθνική στρατηγική για την ισότητα των φύλων. Να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε θέση ισχύος. Για το υπουργικό συμβούλιο φέρω εγώ την ευθύνη, όμως για τα μέλη της Βουλής όχι».
Κιβωτός του Κόσμου: «Τα παιδιά είναι ασφαλή»
Όσον αφορά το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά που παραμένουν στη δομή «είναι ασφαλή».
«Μας ενδιαφέρει να δούμε τι έγινε με τα οικονομικά καθώς έγιναν σημαντικές δωρεές και στη συνέχεια στόχος μας είναι να υπάρχουν λιγότερα παιδιά στις δομές. Το καλύτερο για τα παιδιά είναι να φεύγουν από αυτές τις δομές είτε με αναδοχή είτε με υιοθεσία».
Υπογράμμισε δε, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο νέο Δ.Σ. της οργάνωσης.
Για τη διάγνωση της αδελφής του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφασή του να γνωστοποιήσει το πρωί του Σαββάτου την περιπέτεια υγείας της αδελφής του, Κατερίνας, η οποία πάσχει από καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.
«Είναι δύσκολο πάντα για κάποιον να ακούει ότι ένα στενό του πρόσωπο αντιμετωπίζει καρκίνο» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:
«Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω, σε συνεννόηση βέβαια με την αδελφή μου, τη δικιά της προσωπική ιστορία είναι ακριβώς για να αναδείξω τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης και των εξετάσεων».
Αναφέρθηκε δε, στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση μετά από το θάνατο της πολιτικού.
«Υπάρχει πάντα φόβος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Αν είναι να βρεις κάτι, να το βρεις νωρίς».
Τι είπε για τους τράπερ
Χωρίς να κατονομάσει το είδος της μουσικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε... πυρά κατά «κάποιων ειδών μουσικής που ακούν οι νέοι».
«Δεν είναι μαγκιά να χρησιμοποιείς μια γλώσσα η οποία είναι υποτιμητική για τις γυναίκες. Ενοχλούμαι μερικές φορές που υπάρχουν κάποια είδη μουσικής που την ακούν οι νέοι. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν για τις γυναίκες είναι απαράδεκτη. Λες και είναι αντικείμενα για σεξουαλική εκμετάλλευση. Δεν θα βάλουμε ποτέ περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά δεν είναι αυτό το πρότυπο που πρέπει να έχουν τα νέα αγόρια για τα κορίτσια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Για τα κοινωνικά δίκτυα
Αναφορικά με την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το αν παρακολουθεί τι του γράφουν επεσήμανε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μια καλή πλευρά και μια σκοτεινή πλευρά.
Η τοξικότητα, η χυδαιότητα τα ανώνυμα σχόλια είναι στη σκοτεινή πλευρά, είπε.
Από τη φύση μου δε μ' αρέσει πολύ να τσακώνομαι, μ' αρέσει η επιχειρηματολογία αλλά μερικές φορές βλέπω και ενδιαφέροντα σχόλια, πρόσθεσε.
Ως προς το πώς μαθαίνει για το τι θέλει ο κόσμος, τόνισε πως οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι ένας τρόπος για να καταλαβαίνουμε αν οι πολιτικές μας έχουν απήχηση κι έφερε ως παράδειγμα το «καλάθι του νοικοκυριού».
Επεσήμανε ακόμη πως υπάρχουν εργαλεία για να ακούμε τι λέει η κοινωνία αλλά οι περιοδείες είναι σίγουρα ένα καλό μέσο «αρκεί να πηγαίνεις με διάθεση να ακούσεις και όχι μόνο να σ' ακούσουν».
Η άθληση, το Netflix και ο... Σασμός
Ερωτηθείς πώς αποφορτίζεται μετά από μια δύσκολη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
«Όχι διαφορετικά από οποιονδήποτε. Για μένα είναι η άθληση. Όσο αργά το βράδυ και αν είναι. Είναι σημαντική εκτόνωση. Είναι συνηθισμένο να μην πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Μια χαλαρή συζήτηση με τη γυναίκα μου. Να αφήσουμε μακριά τα κινητά. Έχω δει επεισόδια Σασμού, τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα σειρά. Χαίρομαι γιατί η ελληνική τηλεόραση παράγει ενδιαφέρον περιεχόμενο. Βλέπω ποδόσφαιρο. Είναι πολύ ωραίο που 9 το βράδυ υπάρχει ένα ματς. Βλέπω Netflix, διαβάζω. Ακούω μουσική στο αυτοκίνητο, στις περιοδείες ή στο αεροπλάνο».
Σε σχέση με το γιατί μπορεί να τσακώνεται με τα παιδιά του είπε για τους ίδιους λόγους που όλοι οι γονείς μπορεί να τσακώνονται. Είτε γιατί θέλουν να είναι πιο παρεμβατικοί είτε γιατί θέλουν να επηρεάσουν τις επιλογές τους και ομολόγησε ότι η σύζυγός του παραπονιέται όταν δε βρίσκει τα παιδιά στο τηλέφωνο.
Ομολόγησε, επίσης, ότι έχει παρακολουθήσει επεισόδια του «Σασμού» ερωτώμενος σχετικά ενώ γενικότερα εξήρε την καλή πορεία της ελληνικής τηλεόρασης.
Στα καθιερωμένα δώρα που κάνει η εκπομπή στους καλεσμένους της, ο πρωθυπουργός έλαβε, το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα 88 Ντολμαδάκια», ένα φλυτζάνι με το χάσταγκ # Kalytera καθώς και ένα δώρο για τον Πίνατ, τον σκύλο του Μαξίμου, ένα παιχνίδι-φωτογραφική μηχανή για να συνηθίσει τα φλας της δημοσιότητας.
Έκλεισε δε επιστρέφοντας στο μήνυμα που είχε δώσει και στην αρχή της συνέντευξής του υπογραμμίζοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου και προτρέποντας τις γυναίκες να αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται.