ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάγκα: Στόχος μας να έχουν επιλογές οι γιατροί και οι ασθενείς

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα. ΙΝΤΙΜΕ/ Γιώργος Ζάχος

Η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ" από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

"Στόχος του ΕΣΥ δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Στόχος του ΕΣΥ είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς, και να έχουμε νοσοκομεία με γιατρούς που είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο που δουλεύουν και από το πως δουλεύουν" είπε η παριστάμενη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επί του επίμαχου άρθρου 10 του νομοσχεδίου, η κα Γκάγκα είπε ότι ήδη υπάρχει σημαντικός τομέας ιδιωτικής υγείας, ενώ στο ΕΣΥ, ήδη λειτουργούν απογευματινά ιατρεία, στα οποία πληρώνουν οι ασθενείς, "και πάρα πολλοί ασθενείς επιλέγουν να το κάνουν αυτό. Κάποιος λόγος υπάρχει. Όχι γιατί δεν έχουμε πρωινό ιατρείο". Σημείωσε ότι το 2012, επί υπουργίας Λοβέρδου δόθηκε η δυνατότητα να γίνεται σύμβαση με μπλοκάκι με ιδιώτες, και ότι αυτές οι συμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣυΡιζΑ. "'Άρα, ιδιώτες γιατρούς που παράλληλα διατηρούσαν ιδιωτικό ιατρείο είχαμε στο ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια". Επέκρινε, δε, τους αντιπολιτευόμενους εισηγητές λέγοντας: Λέτε "ότι εάν επιτρέψουμε πιο ελαστικές σχέσεις, πιο ελεύθερες σχέσεις, όλοι οι γιατροί θα κάνουν άγρα πελατείας και δεν θα κάνουν τη δουλειά τους, και θα στέλνουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό δεν είναι ανεντιμότητα;"

Όσο για την εκτίμηση της αντιπολίτευσης "ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του νομοσχεδίου" είπε ότι "μιλάω καθημερινά με νοσοκομειακούς γιατρούς και επισκέπτομαι νοσοκομεία. Έχω τελείως διαφορετική άποψη" είπε η κα Γκάγκα:

"Πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική εικόνα και λέω και πάλι ότι, δεν υποχρεώνει κανείς, κανέναν, να βγει σε part time, να κάνει απογευματινά ιατρεία ή να κάνει οποιαδήποτε δουλειά σαν ιδιώτης". Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή της ότι "ελάχιστοι γιατροί θα κάνουν ιδιωτικό έργο, αλλά είναι σημαντικό, και οι γιατροί και οι ασθενείς να έχουν επιλογή".

Για ριζική ανατροπή στο θεσμικό πλαίσιο που οικοδομήθηκε με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ και για δημιουργία συνθηκών διοχέτευσης πελατείας στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικότερα στους επιχειρηματίες Υγείας, έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός. «Στόχος της κυβέρνησης», σημείωσε, «είναι η απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης και η παθητική ιδιωτικοποίηση, με αύξηση του κόστους για τον πολίτη. Τόνισε, δε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σταδιακά και με μεθοδικό τρόπο, από το να έχουμε γιατρούς-δημόσιους λειτουργούς, που είναι αποκλειστικά στο ΕΣΥ, και αφοσιωμένοι στη δωρεάν περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, σε γιατρούς πολλαπλών ταχυτήτων αλλά και σε ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων, οι οποίοι θα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στη συρρικνούμενη δωρεάν πρωινή περίθαλψη και σε ασθενείς που θα εξαναγκάζονται σε επιπλέον πληρωμές».

Ο κ. Ξανθός, υποστήριξε ότι οδηγούμαστε σε αποδόμηση του πυρήνα του ΕΣΥ και σε επιστροφή στη προηγούμενη εποχή που περίθαλψη είχαν όσοι είχαν χρήματα ή και πολιτικό μέσο για να εισαχθούν στα κρατικά νοσοκομεία.

Όσο για την επίμαχη διάταξη, είπε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ένας γιατρός του ΕΣΥ, να ανταποκριθεί στα πρωινά ιατρεία, στα δύο απογευματινά ιατρεία την βδομάδα και στις εφημερίες στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και μετά να πηγαίνει άλλες δύο φορές την εβδομάδα να δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προωθήσει το νομοσχέδιο καθώς δεν έχει διασφαλίσει κοινωνικές συναινέσεις για να κάνει αυτή την "ανατροπή".

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης είπε ότι το νομοσχέδιο μας πηγαίνει σε παλαιότερες εποχές που πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήματα ή "μπάρμπα στην Κορώνη". Γιατί δεν αποσύρετε το άρθρο 10, που προβλέπει την απασχόληση γιατρών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, ρώτησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Φραγγίδης. Τόνισε μάλιστα ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση του ΕΣΥ και οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Φραγγίδης, τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και αλλάζει τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ, να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Επισήμανε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατάφερε να τοποθετήσει απέναντί της το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών και των ιατρικών συλλόγων.

Αντιδραστικό έκτρωμα που έχει απορριφθεί από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου είπε ο κ. Λαμπρούλης: Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού, στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν τους ασθενείς να γίνουν βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, δεν θα τους αφήσουν ανυπεράσπιστους στην ώρα ανάγκης, και δεν θα δεχθούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα του λαού, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε: (Οι υγειονομικοί) απορρίπτουν τη λογική ότι όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα έχει περίθαλψη, ούτε τρομοκρατούνται από τα "διαδηλωτοδικεία", και από μια κυβέρνηση που σέρνει στα δικαστήρια όσους αγωνίζονται, διότι "δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις".

Το θέμα της "δικαίωσης" των ανεμβολίαστων υγειονομικών, από πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, έθεσε η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου. Τους περιθωριοποιήσατε προς παραδειγματισμό των αντιφρονούντων, και επιδείξατε εμμονές που δεν είχαν σχέση με την επιστήμη, αλλά ως μέτρο καταστολής κάθε αντίθετης φωνής είπε η κα Αθανασίου. Ζήτησε μάλιστα την ηθική και οικονομική αποκατάστασή τους, αλλά και την αποζημίωσή τους για τον αποκλεισμό τον οποίο, όπως είπε, υπέστησαν.

Για ιδεοληπτικό νομοσχέδιο που προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις, τόσο στους πολίτες όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς, έκανε λόγο στην τοποθέτησή της, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, που η ίδια δημιουργεί, για να οδηγήσει την Υγεία σε εμπορευματοποίηση, σε βάρος γιατρών και ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης