ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να «ταράζει στη νομιμότητα και στη θεσμικότητα» την κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να «ταράζει στη νομιμότητα και στη θεσμικότητα» την κυβέρνηση
Tην ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου θα επιμείνουν στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που «καίει» άλλωστε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σκοπεύουν να συνεχίσουν να «ταράζουν στη νομιμότητα» και στη θεσμικότητα την κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, το εκλαμβάνουν κι ως πρακτική αντιδιαστολή των δικών τους ενεργειών σε σύγκριση με τις αντίστοιχες κυβερνητικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τη συνεδρίαση της Δευτέρας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να εκμαιεύσουν απαντήσεις από τα πρόσωπα που θεωρούν κλειδιά, δηλαδή τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν προσέλθουν θα ζητήσουν τη βίαιη προσαγωγή τους, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Δεν πρόκειται, μάλιστα, να αποδεχθούν καταθέσεις με υπομνήματα ή την επίκληση του απόρρητου.

Tην ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου θα επιμείνουν στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που «καίει» άλλωστε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουν πως η κυβέρνηση που ενθυλάκωσε στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα «κοράκια» των εισπρακτικών εταιρειών είναι και η κυβέρνηση που βγάζει στο δρόμο φτωχούς συνταξιούχους.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση που έκανε τους πλειστηριασμούς καθημερινότητα, κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει ούτε καν η κυβέρνηση Σαμαρά την εποχή των μνημονίων. Ο πτωχευτικός νόμος της εντάσσεται σε μία και μόνο ιδεολογική αντίληψη για την κοινωνία: η ανισότητα είναι φυσικό φαινόμενο κι άρα όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», παρατηρούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που νομοθέτησε:

  • Tην οριζόντια κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Τη διάλυση κάθε νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει στον αδύναμο πολίτη να κρατήσει το σπίτι του.
  • Την ακύρωση κάθε δεσμευτικότητας των πιστωτών να προβούν σε πρόταση ρύθμισης.
  • Την ακύρωση κάθε υποχρέωσης των τραπεζών και των funds να δεχθούν έστω μία πρόταση για ρύθμιση από τον πολίτη.
  • Τη σύνδεση του νόμου «Ηρακλής» με το νόμο του 2003, που ήταν μια άλλης εποχής, για τις τιτλοποιήσεις δανείων, όπου τότε δεν προβλεπόταν καμία προϋπόθεση για πρόταση ρύθμισης πριν γίνουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • «Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Το δίλημμα είναι σαφές: Με την πρώτη κατοικία ή με τους πάτσηδες», καταλήγουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.