ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρία νατοϊκά αεροπλανοφόρα στο Ιόνιο - Πουθενά η Τουρκία

Η επαμφοτερίζουσα στάση που εδώ και μήνες τηρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ Δύσης και Ανατολής προκαλεί έντονη ενόχληση στους κόλπους του ΝΑΤΟ USS George H.W. Bush (CVN 77)

Στον «πάγο» φαίνεται πως μπαίνει η Τουρκία καθώς τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για τις στενές επαφές της Άγκυρας με τη Μόσχα αλλά και τις τουρκικές επιχειρήσεις στο βόρεια Συρία.

Η επαμφοτερίζουσα στάση που εδώ και μήνες τηρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ Δύσης και Ανατολής προκαλεί έντονη ενόχληση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που οι Σύμμαχοι θέλουν να εμφανίσουν αρραγές και ενιαίο μέτωπο ενάντια στη ρωσική απειλή.

Απούσα η Τουρκία

Η περιθωριοποίηση της Τουρκίας αποτυπώνεται και στο πεδίο όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις των γειτόνων απουσιάζουν από σχεδόν όλες τις μεγάλες συμμαχικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταυτόχρονη παρουσία τριών αεροπλανοφόρων στο Ιόνιο, από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία συνοδεύονται από τουλάχιστον δώδεκα πλοία, όμως, ούτε ένα τουρκικό. Το γαλλικό «Charles de Gaulle CSG», το αμερικανικό «George H.W. Bush CSG» και το ιταλικό «Cavour CSG» συναντιούνται για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας.

Την ώρα πάντως, που το ΝΑΤΟ κάνει προβολή ισχύος με τη συνεκπαίδευση τριών ναυαρχίδων, οι οποίες μεταφέρουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, χιλιάδες αξιωματικούς και μία «ομπρέλα» προστασίας από πολεμικά πλοία και υποβρύχια, η Τουρκία είναι απούσα, με υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές να ερμηνεύουν την εξέλιξη αυτή ως ένα ηχηρό μήνυμα της Συμμαχίας προς την Άγκυρα.

Στην πρώτη γραμμή η Ελλάδα

Στον αντίποδα, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στη Συμμαχία, καθώς όχι μόνο «φιλοξενεί» στα νερά της την εμπροσθοφυλακή των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά παρέχει και Μονάδες, όπως η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» αλλά και ένα υποβρύχιο του Στόλου για την προστασία τους.

Ταυτόχρονα, αεροσκάφη από τις Πολεμικές Μοίρες της Τανάγρας, της Ανδραβίδας, του Βόλου, του Αράξου και της Σούδας απογειώνονται για επικές «μάχες» στον αέρα στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης με τα μαχητικά που φέρουν τα συμμαχικά αεροπλανοφόρα.

Η «αναμέτρηση» συνεχίζεται και σήμερα με πυρά που θα πραγματοποιήσουν τα γαλλικά Rafale στο Πεδίο Βολής καράβια αλλά μεικτούς σχηματισμούς ελληνικών F-16 και Rafale με τα αεροσκάφη του «Charles de Gaulle CSG».

Συμμαχία απέναντι στις προκλήσεις

Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας για να ενισχύσει τον άξονα των συμμαχιών της τόσο εντός όσο και εκτός ΝΑΤΟ αποδίδουν καρπούς, στήνοντας ένα αδιαπέραστο «τείχος» αποτροπής απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Οι αμυντικές συμφωνίες με τη Παρίσι και την Ουάσιγκτον αλλά και η ένταξη της Ιταλίας στο σχήμα «Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας» φέρνουν μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική στρατιωτική παρουσία στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, οι αμυντικοί δεσμοί που ολοένα και ενισχύονται με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, αποτελούν αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως παράγοντα που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης