ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι γενικευμένοι πλειστηριασμοί

Αχτσιόγλου: Στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι γενικευμένοι πλειστηριασμοί
“Τα funds ελέγχουν 700 χιλιάδες ακίνητα, δεν πληρώνουν φόρους για καμία πράξη που κάνουν επίσης με το πλαίσιο του 2003. Άρα έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια", υποστήριξε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΑΠΕ/ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟ)

Την εκτίμηση πως η υπόθεση της έξωσης της Ιωάννας Κολοβού δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση και πως οι πλειστηριασμοί αποτελούν στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξέφρασε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Οι πλειστηριασμοί και πρώτων κατοικιών είναι καθημερινότητα σήμερα. Οι εικόνες της έξωσης της κυρίας Κολοβού από το σπίτι της δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Είχαμε προβλέψει αυτή την κατάσταση όταν ψηφιζόταν ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε σήμερα Πέμπτη η Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για τα δραματικά αποτελέσματα μιας στρατηγικής, είπε χαρακτηριστικώς.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη στη Βουλή, ότι το σπίτι της κας Κολοβού πλειστηριάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι “εκτός από ψευδής και προκλητική τοποθέτηση, δεν αρμόζει και στον ρόλο ενός υπουργού Οικονομικών να τοποθετείται με όρους τρολ του διαδικτύου” και διευκρίνισε ότι “ότι ο πλειστηριασμός έγινε τον Μάρτιο του 2022 και όχι επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν έγινε, όμως, ούτε τον Οκτώβριο του 2019 επί ΝΔ, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε παρατείνει τον πρώτο καιρό το πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά και προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης αλλού”.

Στη συνέχεια, παρέθεσε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα των κόκκινων δανείων, λέγοντας ότι “με τον πτωχευτικό κώδικα κατάργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ο πολίτης να μπορεί να παραμείνει ιδιοκτήτης του σπιτιού του. Δεν υπάρχει καμία δεσμευτικότητα στους πιστωτές - τράπεζες και funds - να κάνουν οποιαδήποτε πρόταση ρύθμισης ή να αποδεχτούν καν μια πρόταση ρύθμιση από τον πολίτη. Η κυβέρνηση συνέδεσε τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες στα funds μέσω του “Ηρακλή” με τον νόμο του 2003 για τις τιτλοποιήσεις δανείων, όπου δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για πρόταση ρύθμισης πριν γίνουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης”.

Όπως είπε η κα Αχτσιόγλου, το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι να έχουμε ένα κύμα πλειστηριασμών για το 2022, με 44.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, να έχουν γίνει ήδη τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρσι και πρώτης κατοικίας, τα funds και οι servicers να είναι ανεξέλεγκτοι και σε πλήρη ασυδοσία. “Δεν απαντούν σε κρούσεις πολιτών, προχωρούν σε ανακοινώσεις πλειστηριασμών για ευτελή ποσά, δεν διαπραγματεύονται χωρίς να έχει δώσει ο δανειολήπτης ένα μεγάλο εφάπαξ ποσό” είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για μια “επιθετική στρατηγική μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης προς αδύναμους πολίτες που αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές”.

“Τα funds ελέγχουν 700 χιλιάδες ακίνητα, δεν πληρώνουν φόρους για καμία πράξη που κάνουν επίσης με το πλαίσιο του 2003. Άρα έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και με όρους επιθετικούς απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε αδυναμία”.

Η κα Αχτσιόγλου ανέδειξε επίσης τον κίνδυνο για μια “νέα γενιά κόκκινων δανείων”, εξαιτίας του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, επισήμανε ότι τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, και μίλησε για τον κίνδυνο “η Eurostat να εγγράψει στο δημόσιο χρέος της χώρας τις εγγυήσεις του δημοσίου που δόθηκαν για τα δάνεια του ‘Ηρακλή’ ύψους έως 18,7 δις, ανεξάρτητα αν καταπέσουν ή όχι”.

Αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ, μίλησε για ένα “συνολικό πλαίσιο” που θα περιλαμβάνει “δεσμευτικό πλαίσιο ρύθμισης για τους πιστωτές, δυνατότητα δικαστικής προσφυγής του πολίτη, αν δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόταση ρύθμισης της πλατφόρμας, οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με κούρεμα μέρους της οφειλής και 120 δόσεις”. “Το ερώτημα είναι αν βλέπεις το πρόβλημα από την πλευρά του πολίτη ή αν το βλέπει από την πλευρά των τραπεζών και των fund. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τον πολίτη ως στρατηγικό κακοπληρωτή συλλήβδην, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, μείωσης του εισοδήματος και υψηλού πληθωρισμού” είπε και υπενθύμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Γιατί τις απορρίπτει η κυβέρνηση»;

Τέλος, σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, ότι υπάρχει ένα εμπόδιο σχετικά με την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, εμπόδιο που σύντομα θα αρθεί, αναρωτήθηκε η κα Αχτσιόγλου “τι ξέρει ο κ. Στουρνάρας; Ξέρει τι κάνει η δικαιοσύνη ή του έχει πει η κυβέρνηση ότι θα το λύσει προς όφελος των τραπεζών»;