ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο ράπισμα ΗΠΑ κατά Τουρκίας για τους S-400

Οι S-400 «δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη Ρωσία και να μην το χρησιμοποιήσει έστειλε εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ερωτήθηκε σχετικά από Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ανέφερε: «Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: τα ρωσικά S-400 είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Υπενθύμισε, δε, ότι η αγορά των S-400 προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό» συμπλήρωσε, προειδοποιώντας «την Τουρκία και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400».

Χθες, Τρίτη (22/11) ο Χουλουσί Ακάρ εκτόξευσε απειλές προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 εάν «υπάρξει απειλή».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε σχεδόν ως τελειωμένη υπόθεση την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ, παραβλέποντας το ισχυρό μπλόκο στη διαδικασία που έχουν βάλει ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μπομπ Μενέντεζ και Ελληνοαμερικανοί βουλευτές.

Ο Χουλουσί Ακάρ, «παραλείποντας» να αναφερθεί στην κατηγορηματική δήλωση προ ημερών του Μενέντεζ δεν θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την υπόθεση των F-16 βρίσκονται σε καλό δρόμο.

«Είμαστε σε συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και των στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Έχουν έρθει καλά αποτελέσματα. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις, τρεις στην Τουρκία και μία στις ΗΠΑ , για τα F-16», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προσθέτοντας για το S-400: «Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι έτοιμο για χρήση. Εάν υπάρξει απειλή, θα το χρησιμοποιήσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Κινδύνευσαν Aμερικανοί στρατιώτες σε βομβαρδισμό της Τουρκίας στη Συρία

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει και σε χερσαίες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σε αποκλιμάκωση, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή τους σε νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευθούν οι άμαχοι και να υποστηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ που παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Σε απάντηση, η Τουρκία απαίτησε από όλους τους συμμάχους της, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» προς τους μαχητές της YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

«Δηλώνουμε προς όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πως η YPG είναι ταυτόσημες με το PKK και διατυπώνουμε σθεναρά την απαίτησή μας από αυτούς να πάψουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης