ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέδουσα: Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου – Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Μέδουσα: Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου – Οι επιδιώξεις της Αθήνας
Η Αθήνα επενδύει δυναμικά στις συμμαχίες της με τις χώρες του αραβικού τόξου, ενισχύοντας τον περιφερειακό της ρόλο ως εγγυητή της σταθερότητας

Νέα διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα ως απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Την Τρίτη, ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Νίκο Δένδια, μεταβαίνει στο Κάιρο για συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία. Μετά τις διευρυμένες επαφές, θα ακολουθήσει σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή πρωτοκόλλων για κοινές επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή που έχουν οριοθετήσει οι δυο πλευρές, «βυθίζοντας» και στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ όπως επισημάνουν πήγες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την ανταλλαγή πληροφοριών για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την κίνηση αυτή, Αθήνα και Κάιρο, διαμηνύουν ότι οι μεθοδεύσεις της Άγκυρας με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης είναι απλώς μια «τρύπα» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Τείχος αποτροπής

Η Αθήνα δείχνει ότι διαθέτει και τα όπλα και τις συμμαχίες για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και έτσι, πριν ακόμη κρυώσουν οι κινητήρες των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην Falcon Eye 3, ξεκίνησε η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» που συνδιοργανώνουν Ελλάδα και Αίγυπτος με τη συμμετοχή της Κύπρου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί σαφές ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία χωρών με κοινές αξίες και συναντίληψη σε ζητήματα διεθνούς νομιμότητας και δικαίου, η οποία εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια απέναντι στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας.

Η Μέδουσα της Μεσογείου

Η άσκηση Μέδουσα που λαμβάνει χώρα από το 2015 στην ευαίσθητη περιοχή μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Αλεξάνδρειας, αποτελεί απτή απόδειξη των προθέσεων της Αθήνας και των συμμάχων της να μη δεχτούν το αναθεωρητικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Άλλωστε, με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, οι δύο χώρες ακύρωσαν στην πράξη και το παράνομο τουρκολιβυκό “μνημόνιο” που μάταια προσπαθεί να νομιμοποιήσει η Άγκυρα.

Η «Μέδουσα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας διακλαδικός διεθνής «Παρμενίωνας» καθώς κινητοποιείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων και περιλαμβάνει κάθε είδους πολεμικό σενάριο σε αέρα, ξηρά και θάλασσα. Οι επιχειρήσεις της «Μέδουσας» ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας με την αεραποβατική ενέργεια και κατάληψη εδάφους, σενάριο στο οποίο εμπλέκονται όλοι οι συμμετέχοντες, που φέτος λαμβάνει χώρα στις ακτές της της Αλεξάνδρειας.

Προβολή ισχύος

Για επτά ημέρες, η θαλάσσια περιοχή που έχει βάλει στο μάτι η Τουρκία με το παράνομο μνημόνιο, θα γεμίσει με πολεμικά πλοία και υποβρύχια αλλά και την αφρόκρεμα των επίλεκτων δυνάμεων των πέντε χωρών που συμμετέχουν. Δύο Φρεγάτες, ένα Υποβρύχιο και ένα Αρματαγωγό του Πολεμικό Ναυτικού, μαζί με το Ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, Κορβέτες και σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων της Αιγύπτου, μία Κορβέτα της Σαουδικής Αραβίας και πλοία υποστήριξης από την Κύπρο θα κάνουν προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ Έλληνες, Αμερικανοί, Αιγύπτιοι, Σαουδάραβες και Κύπριοι κομάντος θα ασκούνται σε σενάρια ανορθόδοξου πολέμου και ειδικών επιχειρήσεων.

Από αέρος, αεροσκάφη 4 F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας» που θα μετασταθμεύσουν στην Αλεξάνδρεια, μαζί με 18 αιγυπτιακά μαχητικά θα πραγματοποιούν αερομαχίες και εικονικές προσβολές ενώ τις χερσαίες δυνάμεις θα υποστηρίζουν ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa που θα απονειώνονται από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο. Σύμφωνα μάλιστα, με τον σχεδιασμό του ελληνικού Επιτελείου, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, τα F-16 της 347ΠΜ δεν θα επιστρέψουν στον Βόλο αλλά θα παραμείνουν στην Αίγυπτο για την αεροπορική άσκηση «ΜΙΝΑ» που ακολουθεί.

Μέτωπο ενάντια στις προκλήσεις

Η Αθήνα επενδύει δυναμικά στις συμμαχίες της με τις χώρες του αραβικού τόξου, ενισχύοντας τον περιφερειακό της ρόλο ως εγγυητή της σταθερότητας, στο περιβάλλον πολλαπλών απειλών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Η «Μέδουσα» εντάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη στρατηγική συνεργασία με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ προγραμματίζονται και νέες πολυεπίπεδες δραστηριότητες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο θα εξελίσσεται η «Μέδουσα», στην περιοχή θα πλέει και το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» που συνοδεύεται από ελληνική Φρεγάτα και Υποβρύχιο. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη προγραμματίσει συνεκπαιδεύσεις με τα Rafale που μεταφέρει η γαλλική ναυαρχίδα ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η συμμετοχή και ιταλικών δυνάμεων στις ασκήσεις που διοργανώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.