ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έδωσε και τι πήρε ο Πούτιν στην Αθήνα

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, καθώς εκτιμούν πως μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς όπως είναι η ενέργεια, τεχνολογία και οι μεταφορές. Παράλληλα υπολογίζουν πως ανοίγει τον δρόμο και για ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση Ρώσων τουριστών

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI έκανε λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται έντονα για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Διατηρούν συγχρόνως ενεργό το ενδιαφέρον τους τόσο για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (ΤΡΕΝΟΣΕ) όσο και και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έρχεται σε μια συγκυρία που η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης βγαίνει από την αβεβαιότητα. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας τη συνεργασία και τόνισε πως αποτελεί κομμάτι της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Το μνημόνιο μεταξύ ΕΛΠΕ και ROSNEFT

Η προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου είναι το αντικείμενο του «μνημονίου βασικών όρων συναντίληψης» που υπέγραψαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας ROSNEFT, Ίγκορ Ιβάνοβιτς Σετσίν, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα δύο μέρη προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, εκφράζουν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση τους πιθανούς τομείς για αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές

Σειρά συμφωνιών σε τομείς όπως ο Τουρισμός , η ενέργεια και η εκπαίδευση υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρουσία των δύο ηγετών σε μια εκδήλωση που δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν:
• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
• Συνεργασία (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:
• Enterprise Greece – Invest in Russia
• ΕΛΠΕ – Rosneft
• Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
• Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Η Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα σε Ε.Ε και Ρωσία

Ερωτώμενος για τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των κυρώσεων της Ε.Ε. προς τη Ρωσία ο κ. Τσίπρας τόνισε το σημαντικό ρόλο που έχουν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία . "Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία", είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος.

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Ρωσία εδώ και περίπου 20 χρόνια είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Παράλληλα μίλησε για τον τουρισμό λέγοντας πως φέτος 1.000.000 Ρώσοι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για ταξίδια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. «Έναν ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν με τη βίζα ο αριθμός αυτός θα είναι τριπλάσιος», είπε.

Σχέσεις Ρωσίας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Τουρκία

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πούτιν τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει η λογική του διαλόγου και να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι ακούει πολλά λόγια για τις σχέσεις με την Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο πρόσθεσε «κανείς δεν μιλάει μαζί μας». Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ρουμανία και την Πολωνία σημειώνοντας ότι συνιστούν απειλή για την Ρωσία, η οποία, όπως είπε θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή.

Ερωτηθείς για την πρόθεση της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, ο κ. Πούτιν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι και η Μόσχα θέλει αποκατάσταση των σχέσεων, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από την 'Αγκυρα για συγνώμη ή για αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροσκάφους και την δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Ανέφερε επίσης ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν σχετικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ως προς την δημιουργία κουρδικού κράτους , ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν αναμειγνύεται και ότι το θέμα δημιουργίας κουρδικού κράτους αφορά κυρίως τις χώρες που έχουν Κούρδους στο έδαφός τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης