ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εκβιαστική» προσπάθεια αναγνώρισης του τουρκολιβυκού συμφώνου - Αποφασιστική απάντηση Αθήνας

«Εκβιαστική» προσπάθεια αναγνώρισης του τουρκολιβυκού συμφώνου - Αποφασιστική απάντηση Αθήνας
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με εκπροσώπους της «κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης» Πηγή: ΥΠΕΞ

Το γεγονός ότι η Τρίπολη αποτελεί πλήρως αναξιόπιστο συνομιλητή επιβεβαιώθηκε σήμερα, Πέμπτη (17/11), με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης επιχείρησε ούτε λίγο ούτε πολύ να «εκβιάσει» έστω και έμμεση αναγνώριση του Τουρκολιβυκού Συμφώνου, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να υποκύψει στην πίεση και να δεχθεί τον αιφνιδιασμό που επιχείρησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία αντίθετα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, προσπάθησε να υποχρεώσει τον υπουργό Εξωτερικών να συναντηθεί με την Λίβυα ομόλογό του που είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν κατέβηκε καν από το αεροσκάφος, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Τρίπολης καθώς ο σχεδιασμός της «ναυάγησε».

Ενδεικτικό είναι, δε, ότι οι λιβυκές αντιδράσεις μεταδόθηκαν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης -οι Τούρκοι θα επιθυμούσαν διακαώς να σχολιάσουν τη συνάντηση Δένδια - Μάνγκους ως έμμεση αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ελλάδα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, προς απογοήτευση και των Τούρκων.

Το παρασκήνιο του «γεια σας και αντίο»

Στο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης αναφέρεται το Politico, εκτιμώντας ότι «πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις» Ελλάδας και διοίκησης της Τρίπολης.

«Γεια σας και αντίο: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται στην Τρίπολη και φεύγει αμέσως μετά», είναι ο τίτλος του άρθου για τους λόγους που οδήγησαν τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει την άμεση αποχώρησή του και να μην κατέβει καν από το αεροσκάφους

«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη; Όταν ο κορυφαίος εμπλεκόμενος πολιτικός δεν κατεβαίνει καν από το αεροπλάνο και απογειώνεται ξανά», σημειώνει το δημοσίευμα και εξηγεί:

Σε αυτό το ταξίδι, ο Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμενε να προσγειωθεί. Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά με έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα.

Ο Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς, υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις έρευνες με την Τουρκία.

Αυτό ήταν το Σχέδιο Α.

Ο Δένδιας, συνεχίζει το άρθρο του Politicο, χρειαζόταν ένα γρήγορο Σχέδιο Β όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων τον περίμενε. Επίσης, τον περίμενε… η Μανγκούς!

«Γρήγορα, ο Δένδιας στροβίλισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος κινητήρα αεροπλάνου, δείχνοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει» περιγράφει το Politico.

Οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος (αξιωματούχος), θα εξανάγκαζαν μια συνάντηση», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.

«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, ούτε για να συμφωνηθεί μια τυπική επίσημη συνάντηση.

Δένδιας: Θα συνομιλήσουμε με τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές

Στο διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Λιβύη αναφέρθηκε στη διάρκεια των δηλώσεών του ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνομιλήσει με τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε:

«Η σημερινή επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε από την Τρίπολη όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθώ με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως η υπουργός εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η κα. Μάνγκους, προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω την επίσκεψη στην Τρίπολη, να πετάξουμε στη Βεγγάζη όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα.

»Συναντήθηκα με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη».

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητήσει η Ελλάδα με τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Με τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα ξεκινήσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα γιατί το θέμα είναι μάλλον εύκολο, μάλλον καθαρό.

»Από εκεί και πέρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει μία υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο όμως είναι ότι δεν το πράττει.»

Η Τρίπολη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Η κυβέρνηση της Λιβύης μετά το διπλωματικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ανακάλεσε τώρα τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντ είπε ότι ως αντίδραση στη στάση του Δένδια, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι αποφασίστηκε, επίσης, να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

«Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τον Λιβυκό λαό και την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης.

Πρόσθεσε δε, ότι το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια πήγε στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

Απόρριψη του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον Χαλίφα Χαφτάρ

Κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ συζητήθηκε η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο επικεφαλής της «κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης» απέρριψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου

Η Αθήνα κάνει λόγο για «αθέτηση συμφωνίας» ενώ η Τρίπολη απαντά πως καταδικάζει τη συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ενώ προαναγγέλλει αντίδρασή της.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη για συνάντηση με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.

Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος του ενημερώθηκε ότι θα τον υποδεχόταν η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νάιλα Μανγκούς -η οποία και υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Ο Νίκος Δένδιας δεν αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος και αναχώρησε απευθείας για τη Βεγγάζη, για να συνεχίσει το πρόγραμμά του.

Η αντίδραση αυτή του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ενόχληση στη Λιβύη, με τα αντίποινα να έρχονται άμεσα από πλευράς της Τρίπολης, που δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους του.

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε τελικά στη Βεγγάζη μέσω του FIR Μάλτας.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε ανακοίνωση, δείχνοντας την ενόχλησή του για τα όσα διαδραματίστηκαν στο αεροδρόμιο.

«Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Και συνεχίζει:

«Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος του φτάνοντας στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης χωρίς μάλιστα να δώσει εξηγήσεις».

Λίγη ώρα νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε δημοσιοποιήσει ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως αθετήθηκε η συμφωνία από πλευράς της Λιβύης.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και καταλήγει:

«Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μετά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε tweet του πως η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει το λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, δωρίζοντας εμβόλια.