Υπέγραψαν τις συμφωνίες Πούτιν-Τσίπρας
Πούτιν και Τσίπρας προχώρησαν σε μία σειρά συμφωνιών συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο προς το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς επίσης και της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα σκαλιά της εισόδου του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και τον καλωσόρισε θερμά, για να κατευθυνθούν εν συνεχεία στο πρωθυπουργικό Γραφείο και να ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Τι είπαν Α.Τσίπρας-Β.Πούτιν
«Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά στενοί, πολιτισμικοί και πολιτικοί δεσμοί, όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και οι δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος των Ρώσο πρόεδρο.
«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση και επισήμανε ότι συνεχίζουν τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας.
Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Πρόσθεσε ότι «βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες», για να υπογραμμίσει: «Αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές». «Και βεβαίως», σημείωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, «πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα.Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και η υψηλή τεχνολογία και οι υποδομές, όπως και οι αμοιβαίες επενδύσεις».
Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο
Νωρίτερα ο κ. Πούτιν είχε συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο.
Στις επισημάνσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «επίσκεψη επιστέγασμα της ειλικρινούς διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας» και τόνισε πως «η επίσκεψη έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτε»ς, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. «Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες».
Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, επικεντρώθηκε α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων και της προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό, β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.