ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόση βαρύτητα έχει το «ναι» του Μπάιντεν στα τουρκικά F-16

Δεν αφορά αποκλειστικά την Προεδρική βούληση, καθώς αρμόδιο όργανο να αποφασίσει εάν οι ΗΠΑ πωλήσουν οπλικά συστήματα είναι η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκρυβε ένα «ναι» και κυρίως ένα βασικό «όχι» για τα F-16.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στο Μπαλί είδε διαδοχικά τόσο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και τον Γάλλο ομόλογό του.

Μπορεί από τις ΗΠΑ τα αιτήματα να είναι πάγια αλλά η τουρκική προεδρία επέλεξε να ανακοινώσει πως ο Τζο Μπάιντεν είπε το «ναι» για πώληση νέων F-16 και όχι απλά στον εξυγχρονισμό των υπαρχόντων.

Από την πλευρά του State Department δεν υπήρξε διάψευση των λεγομένων του Αμερικανού Προέδρου αλλά και καμία επιβεβαίωση.

Ο λόγος είναι απλός και το κυριότερο δεν αφορά αποκλειστικά την Προεδρική βούληση η πώληση οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες. Αρμόδιο όργανο να αποφασίσει εάν οι ΗΠΑ πωλήσουν οπλικά συστήματα είναι η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και το κείμενο «ευαγγέλιο» για την έγκριση ή την απόρριψη τέτοιων αιτημάτων είναι ο CAATSA ή Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο των κυρώσεων η Τουρκία βρίσκεται από την στιγμή που στο οβάλ γραφείο βρέθηκε ο Τζο Μπάιντεν και έφυγε ο πιο στενός φίλος και εταίρος του Ερντογάν, Ντόναλντ Τραμπ.

Το τελικό οκ έχουν και πάλι, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές οι Δημοκρατικοί και ο Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία έχει ξεκαθαρίσει πως το «όχι» στην Τουρκία θα είναι διαρκές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει, καθώς έχει λάβει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν ναι για το συγκεκριμένο θέμα από τον Μπάιντεν, πως F-16 ειδικά νέα δεν θα λάβει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόταση για αγορά Rafale μπορεί να μην έκανε ο Ερρντογάν αλλά το μήνυμα για αμυντική συνεργασία ήταν ξεκάθαρο. Όχι προς το παρόν το Παρίσι δεν θεωρεί βασικό εταίρο του της Άγκυρα και σίγουρα δεν θα μπει σε συζητήσεις για πώληση οπλικών συστημάτων στον άνθρωπο που πριν από έναν χρόνο χρησιμοποιούσε ύβρεις για τον Γάλλο Πρόεδρο.

Αυτό που θέλει η Τουρκία να στείλει ως μήνυμα είναι πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία δεν θα πρέπει να δεθούν περισσότερο με την Ελλάδα ειδικά μέχρι τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης