ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Κύπρος-Γαλλία-Ιταλία: Ενισχυμένη ναυτική παρουσία, ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις

Οι τέσσερις υπουργοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη βούληση τους να στήσουν ένα ισχυρό τείχος αποτροπής απέναντι τις προσκλήσεις της Άγκυρας και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού ΥΠΕΘΑ

Ισχυρότερη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση στις τουρκικές απειλές δρομολογούν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας που σε λίγη ώρα θα συναντηθούν στο πλαίσιο του τετραμερούς σχήματος συνεργασίας.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που είχαν συζητήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ πριν από λίγες ημέρες στη Λοριάν της Γαλλίας, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στο ναυπηγείο που κατασκευάζονται οι Φρεγάτες Belharra.

Σήμερα οι τέσσερις υπουργοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη βούληση τους να στήσουν ένα ισχυρό τείχος αποτροπής απέναντι τις προσκλήσεις της Άγκυρας και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, «μια ναυτική δύναμη που θα εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια, τα Επιτελεία των τεσσάρων χωρών θα αναλάβουν την εξειδίκευση των λεπτομερειών και την κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων ώστε η πρωτοβουλία να υλοποιηθεί άμεσα.

Στρατιωτικές πηγές μάλιστα, τονίζουν ότι η προσθήκη της Ιταλίας στη «συμμαχία» Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου και η δημιουργία τετραμερούς σχήματος συνεργασίας αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς η Ρώμη δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, έσπευσε να δηλώσει το ενδιαφέρον του για όσα θα συζητηθούν στην τετραμερή «παρεμβαίνοντας» σε ένα πηγαδάκι που είχαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Κύπριο ομόλογό του, Χαράλαμπο Πετρίδη. Άλλωστε, ο Έλληνας και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας είχαν την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το ενδιαφέρον της Ιταλίας να διεκδικήσει το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων ελληνικών Κορβετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης