ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους Δημοκρατικούς η Γερουσία: Τι σημαίνει η νίκη αυτή για την Ελλάδα

Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε μετά από τη νίκη της γερουσιαστή Καθρίν Κορτέζ Μάστο στην πολιτεία της Νεβάδα AP Photo

Ανατροπή στο παρά… πέντε για τους Δημοκρατικούς, που μετά από σκληρές μάχες στις ενδιάμεσες εκλογές κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας -μια εξέλιξη που έφερε ιδιαίτερη ανακούφιση στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε μετά από τη νίκη της γερουσιαστή Καθρίν Κορτέζ Μάστο στην πολιτεία της Νεβάδα, η οποία κατάφερε τελικώς να επικρατήσει του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ.

Με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων, ο Μάστο συγκεντρώνει περίπου 5.000 περισσότερες ψήφους από τον Λάξαλτ, με το CNNi να εκτιμά πως η διαφορά αυτή είναι απίθανο να ανατραπεί.

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία.

Έτσι, ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας.

Και αυτό γιατί όταν το 100μελες σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Η σημασία για την Ελλάδα

Το γεγονός ότι η Γερουσία παραμένει στα χέρια των Δημοκρατικών έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ο φιλέλληνας Ρόμπερτ – Μπομπ- Μενέντεζ, ο οποίος στηρίζει σταθερά τη χώρα μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Άγκυρα παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη του θρίλερ για τη Γερουσία στις ΗΠΑ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά μάλιστα χθες και σε ευθεία παρέμβαση στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα έχει «καλά νέα» για τα F-16 το επόμενο διάστημα ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν έρθουν στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι τότε θα είναι «πολύ πιο εύκολες και γρήγορες» οι διαδικασίες για την απόκτηση και αναβάθμιση των μαχητικών.

Εξίσου σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι όλοι οι ομογενείς κατάφεραν τελικά να βγουν αλώβητοι από τις ενδιάμεσες εκλογές και να κρατήσουν τις έδρες τους.

Πιο συγκεκριμένα επανεκλέχθηκαν οι Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κωνσταντίνος (Γκας) Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και μετά από ένα μικρό εκλογικό θρίλερ και η Ντίνα Τάιτους.

Ωστόσο, η ομογένεια έχασε δύο φιλέλληνες βουλευτές, την Κάρολιν Μαλόνεϊ και τον Τεντ Ντόιτς.

Κέρδισε, όμως, έναν ακόμη σύμμαχο στο πρόσωπο του Ρόμπερτ Μενέντεζ του νεότερου, γιου του φιλέλληνα Γερουσιαστή, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί με χαρακτηριστικά άνεση στο Νιού Τζέρσεϊ.

Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται ότι αποφεύχθηκε ένα «στραβοπάτημα» από πλευράς του Κρις Πάπας, καθώς στις επόμενες εκλογές ανοίγει μια θέση γερουσιαστή στην πολιτεία του, την οποία και αναμένεται να διεκδικήσει.

Τέλος, κρίνεται ιδιαίτερη ικανοποιητική η παρουσία των ομογενών και σε πολιτειακό επίπεδο, με την επάνοδο του Αλέξη Γιαννούλια στο Ιλινόις να ξεχωρίζει, καθώς θεωρείται ένας υποσχόμενος πολιτικός που όντας μόλις 46 χρονών δεν αποκλείεται να διαγράψει τα επόμενα χρόνια μια σταθερά ανοδική πορεία προς την κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή.

Η επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ

O «λευκός καπνός» που βγήκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την πολιτεία της Νεβάδα μπορεί να σήμανε το τέλος του αγώνα για τον έλεγχο της Γερουσίας, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όλα τα προβλήματα του Τζο Μπάιντεν εξαφανίστηκαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να πετύχουν μια πύρρειο νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φαίνεται ότι θα έχουν μια οριακή και συνεπώς εύθραυστη πλειοψηφία.

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία αυτή τους επιτρέπει να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Αμερικανού προέδρου κατά το δεύτερο μέρος της τετραετίας του.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, όμως, δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς. Προς απογοήτευση τους και προς διάψευση των δημοσκοπήσεων, το «κόκκινο κύμα» που περίμεναν δεν έφτασε ποτέ ως την Ουάσιγκτον.

Οι επιδώσεις τους κρίνονται κάτι παραπάνω από απογοητευτικές εάν αναλογιστούμε ότι παραδοσιακά οι ενδιάμεσες εκλογές τείνουν να ευνοούν το κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Σε αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες οι ψηφοφόροι ιεράρχησαν ιδιαίτερα ψηλά το θέμα των αμβλώσεων και της πορείας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Για τον Λευκό Οίκο αλλά και για τον πρόεδρο Μπάιντεν προσωπικά, ο οποίος δεχόταν αμφισβήτηση τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς, το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να θεωρείται μια δικαίωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος βγαίνει αναπάντεχα ενισχυμένος, με δεδομένο ότι πολύ πιο δημοφιλείς πρόεδροι, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, είχαν υποστεί συντριπτική ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης