Τζον Φέτερμαν: «Να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία» - Ο φιλέλληνας που εκτόπισε τον Τούρκο αντίπαλο του
Θέση υπέρ του αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία έχει πάρει ο Τζον Φέτερμαν που στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ κέρδισε την έδρα στη Γερουσία για την Πενσιλβάνια, εκτοπίζοντας τον Τούρκο τηλεγιατρό Dr. Μεχμέτ Οζ, στενό φίλο του Ερντογάν.
Η ήττα του Δρ. Οζ προκάλεσε ανακούφιση τόσο στην ελληνική όσο και την αρμενική ομογένεια, που όπως σημειώνει η εφημερίδα της ομογένειας στη Νέα Υόρκη «Εθνικός Κήρυξ» είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να φράξουν τον δρόμο του Τούρκο-Αμερικανού γιατρού προς την Γερουσία, Μεχμέτ Οζ, στενό φίλο του Ερντογάν.
Ο νικητής των ενδιάμεσων εκλογών στην Πενσυλβάνια δεσμεύθηκε ότι ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ «θα υποστηρίξει τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων», ενώ αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, είπε ότι πιστεύει πως η Τουρκία πρέπει να την μετατρέψει ξανά σε μουσείο.
Χαρακτήρισε επίσης την Τουρκία ως χώρα που τον ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς όπως έχουν διαπιστώσει Αμερικανοί ηγέτες έχει θέσει περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία στην «κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως».
Ολόκληρη η δήλωση του Τζον Φέτερμαν:
«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως.
Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».
Ο Φέτερμαν, γνωστός για τα τατουάζ, και το μεγάλο σωματότυπό του, ως πρώην δήμαρχος του μικρού δήμου Braddock της περιοχής του Πίτσμπουργκ και αργότερα ως αντικυβερνήτης, υπερασπίστηκε την ισότητα γάμου, τη νόμιμη μαριχουάνα και τις δεύτερες ευκαιρίες για εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν την υποχρεωτική ποινή της πολιτείας για φόνο δεύτερου βαθμού.
Θα διαδεχθεί τον γερουσιαστή Πατ Τομέι (Pat Toomey) έναν Ρεπουμπλικανό που επέλεξε να μην επιδιώξει την επανεκλογή του. Λίγο μετά τις 2 π.μ. την Τετάρτη, ο Φέτερμαν προηγείτο με περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες με περίπου το 93% των αναμενόμενων ψήφων καταμετρημένο.
«Είναι επίσημο. Θα είμαι ο επόμενος γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Πενσυλβάνια», έγραψε ο Φέτερμαν στο Twitter. «Ποντάραμε στους κατοίκους της Πενσυλβάνια — και δεν μας απογοήτευσαν. Και δεν θα σας απογοητεύσω. Ευχαριστώ».
Μιλώντας για περίπου επτά λεπτά στην εκδήλωσή του το βράδυ των εκλογών στο Πίτσμπουργκ, ο Φέτερμαν είπε: «Αυτός ο αγώνας είναι για το μέλλον κάθε κοινότητας σε όλη την Πενσυλβάνια. Για κάθε μικρή πόλη ή άτομο που ένιωσε ποτέ ότι έμεινε πίσω».