ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασπίδα του Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες υδρογονανθράκων

Ασπίδα του Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες υδρογονανθράκων
Τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων να επεξεργάζονται ήδη σχέδια αντίδρασης σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης Πηγή: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πολεμικού Ναυτικού θα διεξάγονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα δυτικά της Κρήτης, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων να επεξεργάζονται ήδη σχέδια αντίδρασης σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης.

Οι περιοχές που δεσμεύονται από τις NAVTEX που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό μέσω των υδρογραφικών σταθμών της Κρήτης και της Κέρκυρας θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση τόσο με φυσική παρουσία Μονάδων Επιφανείας όσο και εξ αποστάσεως ώστε να διασφαλιστεί ότι ουδείς θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές αν και, προς το παρόν, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ώστε να ζητηθεί η συνοδεία του ερευνητικού πλοίου Sanco Swift από Φρεγάτες, Πυραυλακάτους ή Υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, εντούτοις ο ελληνικός Στόλος θα έχει διακριτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας προβολή σημαίας αλλά και αποτρεπτικής ισχύος.

Ήδη πάντως, κοντά στη NAVTEX υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Μονάδων Επιφανείας του Στόλου καθώς μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή θα εξελίσσεται η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ» του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί βρίσκεται από εχθές το βράδυ και το σεισμογραφικό πλοίο Sanco Swift μαζί με το βοηθητικό Alexander 3 που μισθώθηκαν για να πραγματοποιήσουν τις έρευνες. Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρόδρομες εργασίες ώστε να ποντιστεί ο ειδικός εξοπλισμός που μεταφέρουν.

Τα σενάρια

Τις τελευταίες ώρες, το βλέμμα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων βρίσκεται στραμμένο στην περιοχή των ερευνών που φτάνει μέχρι τα νοτιοδυτικά όρια του FIR Αθηνών, με την εικόνα να μεταφέρεται από όλα τα διαθέσιμα επανδρωμένα και μη μέσα. Ταυτόχρονα, τα Επιτελεία επεξεργάζονται τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη πρόκληση.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Το πρώτο και λιγότερο πιθανό είναι η παρεμπόδιση των ερευνών με την ανάπτυξη τουρκικής δύναμης στην περιοχή. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες διότι οι NAVTEX δεσμεύουν περιοχές οι οποίες δεν αμφισβητούνται από την Άγκυρα και απέχουν αρκετά από το τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Πιο πιθανή θεωρείται η πρόκληση σε άλλη περιοχή, είτε εντός του συμφώνου που υπέγραψε η Άγκυρα με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης ή ακόμη και νοτίως της Ρόδου ή της Καρπάθου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και ως «απάντηση» στην Ελλάδα να αναπτύξει τα ερευνητικά της, συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα σε περιοχές που επιχειρεί να «γκριζάρει».

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί συνιστούν εγρήγορση και ετοιμότητα στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια ή προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων να αντιμετωπιστεί καταλλήλως. «Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη» τονίζουν αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα διαθέτει και τη βούληση και τα μέσα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».