ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδόθηκε η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Δεσμεύει από σήμερα Τρίτη (8/11) και μέχρι νεωτέρας, περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο από το πλοίο SANCO SWIFT.

Η NAVTEX δεσμεύει από σήμερα Τρίτη (8/11) και μέχρι νεωτέρας, περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να αναπτύξει τον εξοπλισμό του και να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Δείτε τους χάρτες του Πολεμικού Ναυτικού με την περιοχή που δεσμεύεται

Η έκδοση της NAVTEX ήταν αναμενόμενη μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα (7/11) για άμεση έναρξη ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων «εντός των επόμενων ημερών» από την ExxonMobil.

Οι έρευνες θα γίνουν στα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα οποία καλύπτουν μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil - ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Μητσοτάκης: «Ίσως αιφνιδιάσοουμε εμείς αυτή τη φορά»

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τις έρευνες για φυσικό αέριο, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες Δευτέρα (7/11) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, ασχέτως της προσήλωσής της στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, «το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Τουρκικός Τύπος: Πώς αντέδρασε στις έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη

Εξαπίνης έπιασε την Τουρκία η ανακοίνωση της άμεσης έναρξης σεισμικών ερευνών από την Ελλάδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Η εξέλιξη φιλοξενήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, με τα περισσότερα να μεταδίδουν την είδηση χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχολιασμό.

Δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Η Ελλάδα ανακοινώνει σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο» φιλοξενήθηκαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο κρατικό TRT και στην αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet.

Η Dailysabah, σχολιάζει ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι τουρκικές έρευνες ανατολικά της Κρήτης το 2020 οδήγησαν σε συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και πολεμική ρητορική.

«Θα στείλει η Τουρκία τα γεωτρύπανά της»

Υπήρξαν ωστόσο και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ακόμα και για αποστολή τουρκικών γεωτρύπανων σε περιοχές που -σύμφωνα με την Άγκυρα, αφορούν τη λιβυκή ΑΟΖ.

Το CNN Turk έγραψε, πως εάν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη, «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της».

Στη Milliyet ο αρθρογράφος Οζάι Σεντίρ σχολιάζει πως η Ελλάδα πιέζει έντονα τη Λιβύη για συμφωνία και αυτή η εξέλιξη πρέπει άμεσα να απασχολήσει την Τουρκία.

«Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘’ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες’’».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης