Rafale: Έρχονται οι νέες «Ριπές» της Πολεμικής Αεροπορίας
Ανανεώθηκε:
Απέναντι στον βαλλιστικό «Τυφώνα» της Τουρκίας, η Ελλάδα προτάσσει ακόμη δύο πανίσχυρες «Ριπές» έτοιμες να προκαλέσουν «θύελλες» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αύριο, ανήμερα της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα δύο πρώτα Rafale F3R νέας κατασκευής με τους σειριακούς αριθμούς 450 και 451 αναμένεται να προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, εκεί όπου βρίσκεται η «φωλιά» της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αφού εισέλθουν στο FIR Αθηνών, τα δύο ολοκαίνουργια Rafale θα πραγματοποιήσουν τιμητική διέλευση πάνω από την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι όπου θα τελείται η επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες αεροπόρους και στη συνέχεια θα πάρουν πορεία για την Ακρόπολη πετώντας πάνω από το κέντρο της Αθήνας.
Άλλωστε, σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από όλες τις μεγάλες πόλεις και τα νησιά, με τους φρουρούς του Αιγαίου να σκεπάζουν με τα φτερά τους ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής.
Ισχύ πυρός
Με την προσθήκη των δύο νέων Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο, τα «Γεράκια» της 332 Μοίρας αυξάνονται σε οκτώ ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τα 12. Η ένταξη τους σε υπηρεσία αυξάνει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ από την πρώτη ημέρα που βρέθηκαν στους ουρανούς του Αιγαίου, κατέστη σαφές ότι η αεροπορική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος είναι ελληνική υπόθεση.
Τα Rafale ξεχωρίζουν όχι μόνο για τα πτητικά τους χαρακτηριστικά αλλά και για την πρωτοφανή δύναμη πυρός που διαθέτουν. Ο συνδυασμός της πτέρυγας Δέλτα με τη δύναμη που προσφέρουν οι δύο κινητήρες κάνουν το Rafale εξαιρετικά ευέλικτο ενώ το ραντάρ AESA, οι αισθητήρες και τα όπλα που διαθέτει, το τοποθετούν στην κορυφή των «θηρευτών» του αέρα.
Οι ελληνικές «Ριπές» εξοπλίζονται με τους «φονικούς» Α/Α πυραύλους Meteor, τον εφιάλτη κάθε εχθρικού αεροσκάφους αφού στερούν κάθε πιθανότητα επιβίωσης με No Escape Zone στα 60 χιλιόμετρα, αλλά και τους πανίσχυρους Α/Α πυραύλους MICA. Μπορούν ακόμη να φέρουν αντιπλοϊκούς Exocet αλλά και βλήματα στρατηγικής κρούσης Scalp ενώ με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορούν να μείνουν στον αέρα έως και εννιά ώρες χωρίς ανεφοδιασμό.
Κυρίαρχοι στον αέρα
Μια πρώτη γεύση από την αερομαχία ενός Rafale με αντίπαλο ένα F-16, πήραν όσοι βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον Φλοίσβο. Το νέο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκε απέναντι στο πλέον αξιόπιστο αεροσκάφος του ελληνικού οπλοστασίου με το αποτέλεσμα να είναι παραπάνω από εντυπωσιακό.
Άλλωστε, τέτοιου τύπου αερομαχίες αποτελούν πλέον ρουτίνα για τους Έλληνες ιπτάμενους που δοκιμάζουν καθημερινά τα όρια και τις αντοχές των αεροσκαφών τους ακολουθώντας πιστά το δόγμα «εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε».
Τα επόμενα έξι Rafale με τα οποία θα ολοκληρωθεί η πρώτη σύμβαση αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2023 και μέχρι την Άνοιξη του 2024, η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τα έξι της δεύτερης σύμβασης, φτάνοντας συνολικά τα 24 μαχητικά.