«Θύελλα» για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Η άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να αποτελέσει ζήτημα προτεραιότητας για την κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του ο Νίκος Βούτσης.
Λίγο μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι προβληματική λόγω της προστασίας που παρέχει σε αυτά το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, κινείται στα όρια της συνταγματικότητας.
«Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές - και το καλοκαίρι και τώρα - έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από θέματα που η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος», επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε πως δεν θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, πλην όμως «θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση - με την βελτίωση των όρων των οικονομικών - να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν».
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του Ηλία Καματερού στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγεται στα Δωδεκάνησα τάχθηκε στο πλευρό του Πάνου Καμμένου που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη.
Τόσο ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κρεμαστινός όσο και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου με παρεμβάσεις τους σχολίασαν τις δηλώσεις Καματερού. «Τίθεται γενικότερο θέμα για την ισχύ του νόμου αυτού που φέρει και την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι και συνταγματολόγος», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι «ο κ. Καμμένος όχι μόνο ψήφισε το νόμο, αλλά τάχθηκε και υπέρ της συνταγματικότητάς του, βγαίνοντας στη συνέχεια να πει ότι αυτό ήταν εγκληματικό και αντισυνταγματικό».
Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης που περιορίστηκε να δηλώσει πως στο υπουργείο επεξεργάζονται λύσεις λύσεις για να βοηθήσουμε ειδικά τα νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά και του Βορείου Αιγαίου σε θέματα φορολογίας.