ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραλήρημα Καλίν: Η Ελλάδα να «υποχωρήσει στα δικά της φυσικά σύνορα»

Παραλήρημα Καλίν: Η Ελλάδα να «υποχωρήσει στα δικά της φυσικά σύνορα»
Συνέχεια στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας έδωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν AP Photo / Emrah Gurel (Φωτογραφία αρχείου)

Σε νέο παραλήρημα επιδόθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνέστησε στην Ελλάδα να «υποχωρήσει στα δικά της φυσικά σύνορα».

Όπως είπε θα είναι προς όφελος της χώρας μας να «υποχωρήσει στα φυσικά της σύνορα», ώστε «να μην υπάρχει καμία απειλή από τα νησιά προς την Τουρκία»

«Εάν προχωρήσουν παραπέρα, θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτό το ερώτημα σε νομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς. Εάν η Ελλάδα υποχωρήσει στα δικά της φυσικά σύνορα και έχει πολιτική προοπτική εντός των δικών της δυνάμεων, θα είναι προς όφελος της» τόνισε ο Καλίν.

Δίνοντας συνέχεια στην προκλητική ρητορική της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή (4/11) με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε την Ελλάδα για «επιθετικές ενέργειες».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία αναφορικά με τη συνάντηση των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρεται ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας» ήταν το ένα από τρία βασικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος -μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ- με τον Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης.

«Κατά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκαν οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο η Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και να οδηγηθεί σε διάλογο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Αν η Ελλάδα είχε πάνω από 85% πληθωρισμό, θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω θέμα

Απάντηση στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας έστειλε την Πέμπτη (3/11) από το Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, ο πρωθυπουργός απάντησε με νόημα:

«Aν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό. Προτιμώ να συζητώ για τα ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο την ελληνική οικονομία, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδος μας. Να σας πω και κάτι ακόμα: Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία».

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται

Οι απειλές που εκτοξεύει διαρκώς εναντίον της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέφτουν στο κενό, είπε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με τέτοιες δηλώσεις και τέτοια απήχηση, η εμβέλεια των όσων λέει διαρκώς ο κ. Ερντογάν συρρικνώνεται. Η Ελλάδα έχει θωρακίσει την αμυντική της ικανότητα και έχει αναβαθμίσει την αποτρεπτική της ισχύ. Η χώρα μας δεν τρομοκρατείται από τέτοιου είδους απειλές», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ