ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα κόμβος εισόδου ενέργειας – Τα μηνύματα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / Eurokinissi

Για το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου εισόδου ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατηγική σημασία της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου μίλησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του μέσω βίντεο σε Διεθνές Συνέδριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο «Πολιτικές της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο: Ενέργεια και ασφάλεια», ο κ. Δένδιας είπε πως οι λέξεις «ενεργειακή ασφάλεια» και «ενεργειακή επάρκεια» έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς το τελευταίο διάστημα.

Εξήγησε δε, πως σε αυτό το περιβάλλον, η Ανατολική Μεσόγειος και η στρατηγική τοποθεσία της Ελλάδας διαφαίνονται υπό διαφορετικό πρίσμα.

«Η Ελλάδα συνδράμει ενεργά στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προώθηση και διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών» είπε ο κ. Δένδιας, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Αναφέρθηκε δε, στις δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου αλλά και τον κόμβο διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο εισόδου ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Την ίδια ώρα, υπάρχουν μεγάλα έργα που θα φέρουν ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, από αυτές τις περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως ανάμεσα στα εν λόγω έργα είναι οι κόμβοι διασύνδεσης Ευρώπης – Ασίας και Ευρώπης – Αφρικής.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ένα σημαντικό στοιχείο των εν λόγω έργων: υλοποιούνται εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» είπε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο κόμβος διασύνδεσης Ευρώπης – Αφρικής θα εκμεταλλευτεί το σύμφωνο Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο για τη Θάλασσα τη «βίβλο» των προτεραιοτήτων όλων των εξωτερικών πολιτικών της χώρας.

«Εάν όλες οι χώρες τηρούσαν τις αρχές αυτές, όλοι θα επωφελούνταν» είπε επίσης.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, δύο χωρών που δεν αναγνωρίζει η μια την άλλη.

«Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για εξερεύνηση πηγών φυσικού αερίου. Χαιρετίζουμε το θάρρος και το όραμα του Ισραήλ και του Λιβάνου» ανέφερε ο κ. Δένδιας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι και άλλες χώρες της περιοχής θα αδράξουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Αυτός είναι ο δρόμος προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία. Δυστυχώς, δεν ακολουθούν όλοι αυτό το δρόμο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και, στρέφοντας τα «πυρά» του προς την Τουρκία, υπογράμμισε:

«Πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε ένα “μνημόνιο” για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Το “μνημόνιο” αυτό βασίζεται σε ένα παλαιότερο “μνημόνιο”, το οποίο όχι μόνο δεν ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο αλλά ούτε και από τις βασικές αρχές της γεωγραφίας».

Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή του ότι πολλά κράτη έσπευσαν να αποκηρύξουν άμεσα αυτή τη συμφωνία.

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας είπε:

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και μεγάλες. Μόνο όταν εργαζόμαστε συλλογικά και με βάση τις βασικές Αρχές μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα. Προς όφελος όλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης