Βουλή: Αλλαγές για τα προνόμια υπαλλήλων σχεδιάζει ο Βούτσης
Πλήρη αναδιοργάνωση της Βουλής και «κόφτη» στις δαπάνες έχει στα σκαριά ο Νίκος Βούτσης και μαζί με τους στενούς του συνεργάτες βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να αποφευχθούν γκρίνιες αλλά και να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής οι αλλαγές που επιδιώκει.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι αλλαγές που σχεδιάζει θα αφορούν τόσο στα εργασιακά ζητήματα -κρίσεις και αξιολογήσεις προσωπικού-όσο και στο θέμα της αξιοποίησης των υπαρχουσών δομών της Βουλής με στόχο δημοσιονομικό όφελος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η δημιουργία μιας νομικής υπηρεσίας που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την καλύτερη αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων που έχει στην ιδιοκτησία του το Κοινοβούλιο, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αποφέρουν οφέλη μέχρι και 2 εκατ. ευρώ.
«Την ίδια ώρα που η Βουλή καταβάλλει υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση κτιρίων για την στέγαση των υπηρεσιών της, υπάρχουν ιδιόκτητα κτίρια –κουφάρια που μαραζώνουν»,λένε υπηρεσιακοί παράγοντες που συνομιλούν με τον Νίκο Βούτση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η στελέχωση της νομικής υπηρεσίας φαίνεται να συναντά αντιδράσεις, απ΄όσους θεωρούν ότι θα αλλάξει ο ρόλος τους.
Αλλαγές επέρχονται και σε εργασιακά ζητήματα με στόχο να αξιοποιηθεί η μεγάλη δεξαμενή ικανών υπαλλήλων. Υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός παράγοντας διευκρίνιζε για παράδειγμα, ότι με το νέο σύστημα ένας υπάλληλος με προσόντα θα μπορεί να διεκδικήσει θέση σε άλλη υπηρεσία, εφόσον πληροί τα κριτήρια. «Επαναξιολογείται όλο το προσωπικό και όλοι κρίνονται για όλα», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα ανοίξουν οι διαδικασίες για θέσεις ευθύνης με τη συμμετοχή περισσότερων υπαλλήλων. «Σπάνε στεγανά και σταματούν οι παρεμβάσεις και οι “απευθείας αναθέσεις” προϊσταμένων και διευθυντών», συμπλήρωσε.
«Οι προτάσεις κινούνται στη σωστή βάση», λένε από τον Σύλλογο των Υπαλλήλων που έχουν κληθεί να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους και να βάλουν τη δική τους "πινελιά" στο κείμενο που επεξεργάστηκε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Εκφράζουν, όμως, εκφράζουν επιφυλάξεις σε ορισμένες από τις προτάσεις που τέθηκαν σε διαβούλευση, όπως για παράδειγμα με το ζήτημα των μετακινήσεων προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, ζητώντας εκτός από τα τυπικά προσόντα να πληρείται και το κριτήριο της συνάφειας.
Ενστάσεις διατυπώνουν και με τη σύσταση Γραφείου Παρακολούθησης Μονάδων και Λειτουργίας της Βουλής, στα πρότυπα άλλων Κοινοβουλίων. Η διαφωνία τους έγκειται όχι στη σύσταση του Γραφείου, αλλά στον τρόπο λειτουργίας του. «Φοβόμαστε ότι θα λειτουργεί ως δότης και καταδότης, ενώ το γεγονός ότι δεν θα πρόκειται για μια νέα γενική διεύθυνση, αλλά για ένα τμήμα που θα έχει υπό την εποπτεία του γενικές διευθύνσεις, περιπλέκει τα πράγματα», έλεγαν από το Σύλλογο των Υπαλλήλων.
Οι αξιολογήσεις θα γίνουν από υπηρεσιακό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα επανέλθει η δυνατότητα προαγωγών που είχε «παγώσει» μετά την υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο Κανάλι της Βουλής όπου ένα 5μελές συμβούλιο που θα ορίζεται από τους εργαζόμενους θα αναλάβει τη διοίκησή του σε κάθε τομέα εργασίας. «Εξορθολογίζονται οι σχέσεις εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό», ανέφερε άλλος κοινοβουλευτικός παράγοντας.
Οι προτάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου βρίσκονται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις και τον Σύλλογο των Υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν στα κόμματα για τα δικά τους σχόλια και προτάσεις με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου και να «περάσουν» στον Κανονισμό που θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.