Συνεχίζει να συκοφαντεί η Τουρκία παρά τα διεθνή «χαστούκια»
Ανανεώθηκε:
Με χονδροειδή ψεύδη η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια συκοφάντησης της Ελλάδας, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που εισπράττει για την ρητορική έντασης που επιλέγει.
Τη στιγμή που με ευθύνη της Τουρκίας έχει αυξηθεί η μεταναστευτική «πίεση» στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και η οι ελληνικές αρχές σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη χώρα μας για … εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Ελλάδα στο Αιγαίο είναι ατελείωτα, παρά τις κάθε είδους προειδοποιήσεις. Συνεχίζουν να σπρώχνουν ανθρώπους προς το θάνατο, που χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Όταν κοιτάζουμε τα τελευταία στοιχεία, το 2000, 2021 και 2022 η ελληνική ακτοφυλακή απώθησε 46.000 μετανάστες από το Αιγαίο σε 1.671 περιπτώσεις, δηλαδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 46.000 ανθρώπων» δήλωσε ο Τσελίκ.
Μητσοτάκης: Η Τουρκία ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες στην Ελλάδα
Δριμύ κατηγορώ κατά της Άγκυρας για το μεταναστευτικό εξαπέλυσε από τη Λιθουανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.
Τόνισε πως η Άγκυρα «ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα» και την κάλεσε να συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.
«Είναι πολύ λυπηρό όταν βλέπουμε ανθρώπους σε πολύ μικρές φουσκωτές λέμβους στη θάλασσα. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι πάντα σε ετοιμότητα ώστε να τους σώσει και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές και είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εμποδίσει τους διακινητές να επωφελούνται από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η έκθεση της OLAF και η δικαίωση της Ελλάδας
Η απάντηση στις κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων, ήρθε ωστόσο τη Δευτέρα (31/10) από τα πιο επίσημα χείλη και συγκεκριμένα, την εκπρόσωπο Τύπου της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) η οποία ξεκαθάρισε πως η έκθεσή της δεν αφορά στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε γραπτή της απάντηση, η Τζιάνα Καπέλλο δήλωσε ότι ο OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων (στην Ελλάδα), καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του. Σύμφωνα με την ίδια η έρευνα αφορούσε αποκλειστικά, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός του Frontex.
Τη δήλωση αυτή χαιρέτισαν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κάνοντας λόγο για πλήρη επιβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά το χάος που παρέλαβε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πλήρη δυσφήμιση της χώρας μας με τους 1.500 νεκρούς στις ελληνικές θάλασσες μόνο το 2015, έχει επιτύχει όχι μόνο να ελέγξει το φαινόμενο, αλλά και να δημιουργήσει τις υποδομές προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Επιστολή Κρις Πάπας: Να διατηρηθεί η τροπολογία για τα F-16 στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, επιμένουν οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ προκειμένου να μην προχωρήσει πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Με επιστολή του στις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κρις Πάπας ζητάει να διατηρηθεί η τροπολογία για τα F-16 στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA).
Η εν λόγω τροπολογία, θέτει όρους στην Τουρκία για την απόκτηση των F-16, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικά μαχητικά για προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Στην επιστολή του, ο Κρις Πάπας υποστηρίζει ότι οι προϋποθέσεις είναι λογικές και λειτουργούν τόσο προς συμφέρον των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ.
«Εναπόκειται στην κυβέρνηση (Μπάιντεν) να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που δίνονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον πολύ πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο. Εάν η Τουρκία σταματήσει τις εδαφικές υπερπτήσεις, η επιστροφή της στις αξίες και το σεβασμό του κράτους δικαίου στον οποίο βασίζεται η συμμαχία (του ΝΑΤΟ) θα είναι ευπρόσδεκτη. Επιπλέον, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μειωθούν σημαντικά, επιτρέποντας στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζεται στην επιστολή.
Η Αίγυπτος διέκοψε τις συνομιλίες με την Τουρκία λόγω Λιβύης
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται την ίδια ώρα οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι να ξεκαθαρίζει πως διακόπτεται κάθε συνομιλία με την Άγκυρα, λόγω των διαφωνιών στο θέμα της Λιβύης.
«Η Τουρκία δεν έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη», δήλωσε ο Σούκρι στο al Arabiya προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη «παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν γι’ αυτό και η Αίγυπτος διακόπτει κάθε επαφή με την Τουρκία».
Ξεκάθαρος ο ΟΗΕ για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο
Μια ακόμη αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία είναι το «φρένο» του ΟΗΕ στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμά πως η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον, όπως αυτή με την Τουρκία σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, ότι η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα την συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.
«H ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.