Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις
Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα. Στη διάρκεια της επικοινωνίας τέθηκε μεταξύ άλλων η τουρκική προκλητικότητα.
Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών έρχεται την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να κινείται στο δρόμο των προκλήσεων τόσο σε ό,τι αφορά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, όσο και έναντι των ΗΠΑ για την προμήθεια F-16.
Σήμερα, Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς ο οποίος προέβη σε διπλή επίθεση σε βάρος της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, είπε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη δημιουργία τετελεσμένων, ενώ υποστήριξε πως «στην ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, δυστυχώς, κάποιοι άρχισαν να βλέπουν την Ελλάδα ως αντιπρόσωπο για τις δικές τους πολιτικές».
Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τους «πολέμους δι’ αντιπροσώπου», είπε μιλώντας εφημερίδα Milliyet, κάνοντας λόγο για «στρατιωτικοποίηση νησιών κάτω από τη μύτη της Τουρκίας» με «αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις».
«Αν και λέγεται ότι αυτό είναι ένα μέτρο κατά του ρωσικού επεκτατισμού, είναι προφανές ότι αυτό απέχει πολύ από το να είναι πιστευτό. Με άλλα λόγια, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο να στρατιωτικοποιούνται τα νησιά κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, ακόμη και με τρόπο που είναι σχεδόν ορατός με γυμνό μάτι, με αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και να συσσωρεύονται εκεί όπλα. Είναι ιδιαίτερα ανάρμοστο για μια χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι φίλη και σύμμαχός μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» ανέφερε.
«Ο κόσμος - συνέχισε - αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό πολέμους δι’ αντιπροσώπου. Μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων, μεγάλες δυνάμεις, μεγάλα κράτη παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη, όπλα, πολιτική υποστήριξη, υλικοτεχνική υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να υλοποιήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Η DAESH είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, το PYD-YPG είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Και δυστυχώς, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτούς τους πολέμους δι’ αντιπροσώπου».
«Αλλά δυστυχώς, πρόσφατα, ορισμένα από αυτά τα μεγάλα κράτη στον κόσμο, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά, έχουν επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των πολέμων δι’ αντιπροσώπου μέσω “κρατών-αντιπροσώπων” προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Στην ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, δυστυχώς, κάποιοι άρχισαν να βλέπουν την Ελλάδα ως αντιπρόσωπο για τις δικές τους πολιτικές. Χτυπάνε την Ελλάδα στην πλάτη, προσπαθούν να την ενθαρρύνουν, της λένε να βαδίσει. Αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, εξαιρετικά λανθασμένες συμπεριφορές που θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά τόσο στην περιφερειακή όσο και στην παγκόσμια ειρήνη» συνέχισε ο ίδιος.
«Υπό αυτή την έννοια, το όραμα της Τουρκίας για ειρήνη είναι πραγματικό, γνήσιο και αληθινό, και ταυτόχρονα η πρόθεση της Τουρκίας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι πολύ ισχυρή. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος της Τουρκίας χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απειλή ή απειλητική γλώσσα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις τρίτες χώρες. Μπορεί να μείνουν μόνοι τους», κατέληξε ο κ. Κουρτουλμούς.
Ενόχληση στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, ενόχληση έχει προκαλέσει τόσο στην αμερικανική κυβέρνηση, όσο και στο Κογκρέσο, ο τρόπος που η Τουρκία επιχείρησε να αξιοποιήσει το θέμα της απόσυρσης της τροπολογίας Μενέντεζ.
Κι αυτό διότι ακόμη κι εκείνοι που στηρίζουν την Τουρκία, εκτιμούν ότι ενδεχόμενο μελλοντικό «πράσινο φως» για αναβάθμιση ή πώληση των F-16, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις υπερπτήσεις και τον σεβασμό της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
Αποτελεί πια κοινή παραδοχή στις ΗΠΑ ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και το πρωτοφανές επίπεδο της επιθετικής ρητορικής είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθούν.
Πόσω δε μάλλον, που η Τουρκία βάζει στο «στόχαστρο» και τις ΗΠΑ για το ζήτημα των εξοπλισμών, τόσο σε ό,τι αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα και το «πάγωμα» της πώλησης F-16 στην Τουρκία, όσο και την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.
Ερντογάν: Οι Tayfun αποτελούν μήνυμα
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι οι βαλιστικοί πύραυλοι Tayfun που ανέπτυξε η Τουρκία, αποτελούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
«Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλές άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε Tayfun. Αυτά είναι ένα μήνυμα κάπου», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του AK στην Κωνσταντινούπολη.
«Τώρα προσπαθούμε να τα πάμε ακόμα πιο μακριά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παγκόσμιας ανθρωπιστικής μας βοήθειας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη milliyet.
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για το θέμα πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στράφηκε κατά του γερουσιαστή Μενέντεζ.
Σε συζήτηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, είπε συγκεκριμένα πως ένας μόνο γερουσιαστής δεν μπορεί να καθορίσει όλη τη διαδικασία, προσθέτοντας, πάντως, πως ακόμα κι αν δεν προχωρήσει η δουλειά με τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε άλλες επιλογές, όπως έκανε με τους S-400.
«Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ αποτελούν προσωπική του άποψη, προσωπικοί του ισχυρισμοί και δεν αντικατοπτρίζουν με κανένα τρόπο μια θεσμική κατάσταση. Επιπλέον, οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι σε αυτό; Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αμεροληψία του για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, και ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Τουρκία, τόσο πιο ισχυρό θα είναι και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία και κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα» είπε και πρόσθεσε:
«Η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν μαχητικά. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει κάτι, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα κάποιες πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα επίσης γερουσιαστές που είπαν: «Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Όταν κριθεί απαραίτητο, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ακριβώς και με τους S400»
Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Χάλασε το «ζύγι» στην Ανατολική Μεσόγειο
Στο ίδιο κλίμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόσογλουεξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ουάσινγκτον κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ακόμη μια φορά ότι δεν τηρούν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ ότι είναι αμερόληπτοι «χάλασε το ζύγι» των ΗΠΑ.
«Δεν κρατούν ισορροπίες και αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.
«Πυρά» στον τουρικό τύπο κατά Δένδια, Τσούνη - Κομπάζουν για τον Tayfun
Συνέχεια στις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας δίνει με τη σειρά του και ο τουρκικός τύπος, είτε κομπάζοντας για το πύραυλο Tayfun που «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα», είτε, εξαπολύοντας πυρά κατά του Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για την παρουσία του στη Θάσο, αλλά και αντιδρώντας για την παρουσία των τεθωρακισμένων στην Ξάνθη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μπήκε στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψή του στο Κίεβο: «Μας επιτέθηκε ακόμη και από το καταφύγιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Hurriyet ενώ γίνεται αναφορά και στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας ο οποίος είπε ότι ο πύραυλος Tayfun «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα».
Στην Άγκυρα επίσης θεωρούν πρόκληση την παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Θάσο, ενώ για τα τεθωρακισμένα στην Ξάνθη, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Globlal ανέφερε: «Έξι από τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρεί η Γερμανία στην Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα, όλα θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Θράκη, όπου υπάρχει η πυκνή παρουσία της 'τουρκικής μειονότητας'. Η Ελλάδα πρόσθεσε κι άλλη προβοκάτσια στα νησιά του Αιγαίου και στο ζήτημα αυτό είναι και οι ΗΠΑ».