Ελληνοτουρκικά: Η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα, η συνάντηση με Μητσοτάκη και η νευρικότητα της Άγκυρας
Εβδομάδα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων κρίνεται αυτή που ξεκινά, καθώς τα βλέμματα Αθήνας και Άγκυρας είναι στραμμένα στην προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην Ελλάδα, στις 26 και 27 Οκτωβρίου.
Ο κ. Σολτς μεταβαίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, απευθείας από το Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούχνερ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται διμερή και τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα.
Ο κ. Σολτς θα αναχωρήσει για Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, εξάλλου, ο κ. Σολτς θα επισκεφθεί από κοινού με τον κ. Μητσοτάκη τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Η μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής
Η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Αθήνα. Ο ίδιος, βεβαίως, είχε επισκεφθεί και πέρυσι τον Ιούνιο την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο Δείπνο της Διαβαλκανικής Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο του ταξιδιού Σόλτς στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ότι δεν θα συνοδεύεται ακολούθως από επίσκεψη στην Άγκυρα, όπως συνήθιζε να κάνει η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ.
Στο «μενού» των επαφών Μητσοτάκη – Σολτς θα βρεθούν, όπως είναι λογικό, τα μείζονα ζητήματα της τρέχουσας διεθνούς επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη των 27, αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, η έλευση του κ. Σόλτς στην Αθήνα προκαλεί ιδιαίτερη νευρικότητα στην Άγκυρα. Είναι, άλλωστε, εμφανής εδώ και αρκετούς μήνες η μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.
Το Βερολίνο επί ημερών Σολτς δείχνει να έχει εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, που εφήρμοζε επί μακρόν η τέως Καγκελάριος Μέρκελ, αντιλαμβανόμενο ότι η Τουρκία εμμένει σε μια δογματική πολιτική αναθεωρητισμού, παραβιάσεων και απειλών έναντι της Ελλάδας.
Στο ίδιο πλαίσιο, βαρύνοντα ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζει και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες απαράδεκτες ωμότητες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε βάρος 92 μεταναστών, στον Έβρο.
Αθήνα και Βερολίνο, άλλωστε, έχουν λάβει σαφή θέση έναντι της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από το καθεστώς Ερντογάν.
Θεοδωρικάκος: Δεν θα αποδεχθούμε εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία
Γερμανία: Επιδιώκουμε περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης μέσω των Βαλκανίων
Αυστηρά μηνύματα του Βερολίνου προς την Άγκυρα
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (21/10) το Βερολίνο, διά στόματος Μπούχνερ, καταδίκασε τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και την απειλή «Θα έρθουμε μια νύχτα…» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε:
«Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».
Σε τελευταία ανάλυση, στα λεγόμενα του κ. Μπούχνερ αποκρυστάλλωνεται το μήνυμα του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα: Απέναντι σε μια χώρα όπως η Τουρκία, που επιμένει σε απειλές και φωνασκίες εναντίον μιας έτερης χώρας - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συνιστά έναν ψύχραιμο στρατηγικό συνομιλητή κι έναν κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.