ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και μηνύματα κατά της εσωστρέφειας

ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και μηνύματα κατά της εσωστρέφειας
Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στην αυτοδιοίκηση στη δική του εισήγηση. Ο Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε πως για να γίνει ξανά κόκκινος ο χάρτης πρέπει να σταματήσουν παθογένειες που έχουν να κάνουν με κομματικές δομές, ιδιοτέλειες και προσωπικά συμφέροντα Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Με μηνύματα κατά της εσωστρέφειας, αλλά και με αιχμές συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα κοινωνικής γείωσης, ιδιαιτέρως στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλισμό, με τον Χρήστο Σπίρτζη και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έκαναν και τις σχετικές εισηγήσεις να μιλούν με μελανά χρώματα για την κατάσταση που υπήρχε στο κόμμα πριν τρία χρόνια, αλλά και για την προσπάθεια ανασυγκρότησης που γίνεται σήμερα.

Ο κ. Σπίρτζης, μάλιστα, κάλεσε να σταματήσουν παθογένειες που έχουν να κάνουν με κομματικές δομές, ιδιοτέλειες και προσωπικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως πρέπει να πείσουμε γι’ αυτά που λέμε, να ξέρει ο κόσμος ποιοι είμαστε, ακόμα κι αν του λέμε πράγματα που δεν είναι πλειοψηφικά, αλλά να του λέμε πως αυτοί είμαστε.

«Αξιοπιστία σε αυτό που κάνουμε. Στις διαφωνίες να μην αναιρεί ο ένας τον άλλο, να αφήνουμε τους συντρόφους να παίρνουν πρωτοβουλίες και για την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αλλαγή», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Για την αδυναμία κοινωνικής γείωσης του κόμματος, παρά τα όσα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μίλησε κι ο Νίκος Βούτσης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης στάθηκε ιδιαιτέρως στην αξιοποίηση της νεολαίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα και το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομπρέλα εκφράζει την ικανοποίησή της για την ενσωμάτωση των περισσότερων προτάσεών της στο σχέδιο πολιτικής απόφασης, ωστόσο δεν αποκλείεται να καταθέσει επιμέρους τροπολογίες την Κυριακή.

Στη δική της εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η γραμματέας της Ράνια Σβίγκου κάλεσε τα μέλη της να συζητούν τα πάντα, από τα ευρύτερα θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος ως τα εσωκομματικά.

Η ίδια στάθηκε ιδιαιτέρως στη θεσμική συγκρότηση του τομέα συνδικαλιστικού του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας για την ενιαιοποίηση συνδικαλιστικών δυνάμεων (Φωτόπουλου- Βασιλόπουλου).

«Να υπάρχει συντεταγμένη συζήτηση που να εμπλέκει όλα τα πρόσωπα του κόμματος. Να έχουν όλοι ρόλο. Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή, καμία εσωστρέφεια. Να δημιουργεί γεγονότα το κόμμα, όχι μόνο εκδηλώσεις με κεντρικά στελέχη, αλλά και με παρεμβάσεις και στους οργανωμένους φορείς κι ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Ορόσημο η γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου, να γεμίσουν οι δρόμοι διαδηλωτές», τόνισε η κυρία Σβίγκου, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία, με στοχευμένες καμπάνιες, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και βάρος στα ιδιαίτερα προβλήματά της.

«Από αύριο οι οργανώσεις μας να είναι ανοιχτές σε δράσεις αλληλεγγύης. Να οργανώσουμε μεγάλη σύσκεψη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να οργανώσουμε δομές. Πιο αυξημένα καθήκοντα στα τμήματα του κόμματος, να παράγουν πρωτογενές υλικό, με διατμηματική συνεννόηση. Συνεργασία με τα Ινστιτούτα Πουλατζάς και ΕΝΑ», ανέφερε η γραμματέας.

Η κυρία Σβίγκου μίλησε και για τη συγκρότηση δύο Επιτροπών, της Επιτροπής Πολιτικής Ανάλυσης και Στρατηγικής, υπό τον Στέφανο Τζουμάκα, και της Επιτροπής Θεωρίας και Επιμόρφωσης των μελών του κόμματος, υπό τους Γιάννη Δραγασάκη και Αριστείδη Μπαλτά, με τη συμμετοχή και των Μαρίας Ρεπούση, Μενέλαου Γκίβαλου και Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Παραλλήλως, συγκροτούνται νέα τμήματα, όπως της Στεγαστικής Πολιτικής, της Χωροταξίας, της Διαφάνειας και της Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό, στη στοχοθεσία και στη λογοδοσία κάθε Νομαρχιακής Επιτροπής κι Οργάνωσης Μελών.

«Να συνεδριάζουν και να υπάρχει συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο. Όλα τα σφυριά να χτυπάνε προς την ίδια κατεύθυνση. Ανοιχτές οργανώσεις και δράσεις με εξωστρέφεια, συνελεύσεις μελών σε όλη την Ελλάδα. Καμπάνιες, να είμαστε στους δρόμους και για την έξοδο της 28ης Οκτωβρίου. Πανελλαδικό δίκτυο δράσης για την ακρίβεια 1 και 2 Νοεμβρίου. Μαζική αποστολή SMS, όπως στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ, με την ψηφιοποιημένη βάση δεδομένων. Το τελειοποιούμε στο επόμενο δίμηνο, λύνονται πολλά πρακτικά προβλήματα. Ολοκληρώνεται το Νοέμβριο και η διαδικασία για τα προσωπικά δεδομένα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης.

Την ίδια ώρα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη δική της εισήγηση, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για το πώς θα πάνε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ, στο τέλος του χρόνου, και της ΓΣΕΕ, στις αρχές του επόμενου.

«Επανασυνδεθήκαμε τα τρία τελευταία χρόνια με τον κόσμο της εργασίας. Δεν καλύπτονται, όμως, ακόμα τομείς εργαζόμενων ούτε υπάρχει γραμματεία συνδικαλιστικού. Επιδιώκουμε ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες. Πιο δύσκολα στον ιδιωτικό τομέα, να επαενώσουμε δύο παρατάξεις και να τις ανασυγκροτήσουμε. Δυνάμεις μας που κατεβαίνουν με ΠΑΣΚΕ είτε με άλλες δυνάμεις τώρα. Είχαμε πολύ ισχυρή παρουσία κι ενωμένη παρουσία στο συλλαλητήριο κατά Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Θεσμική συγκρότηση γραμματείας Τομέα Συνδικαλιστικού, ένωση δυνάμεων. Στόχος κοινής συνδικαλιστικής παρουσίας στις 9 Νοεμβρίου. Να είναι συλλαλητήρια αντίστασης, προοπτικής κι ελπίδας», πρόσθεσε η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στην αυτοδιοίκηση στη δική του εισήγηση.

Υπογράμμισε πως για να γίνει ξανά κόκκινος ο χάρτης πρέπει να σταματήσουν παθογένειες που έχουν να κάνουν με κομματικές δομές, ιδιοτέλειες και προσωπικά συμφέροντα.

«Να δώσουμε τη μάχη, χωρίς διαιρέσεις. Να είμαστε κυρίαρχη πολιτική δύναμη κι αντίληψη. Ευρύτερες συμφωνίες. Όχι στη λογική του από πάνω προς τα κάτω, αλλά στη συνδιαμόρφωση από κάτω προς τα πάνω. Αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επέβαλε ίδιο μοντέλο με το επιτελικό κράτος. Η αλλαγή του πολιτικού τοπίου προϋποθέτει προοδευτικά, νικηφόρα σχήματα με διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες. Να βάλουμε στην άκρη και κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες. Να σεβαστούμε την ίδια την αυτοδιοίκηση και να μην δείχνουμε πατερναλιστική διάθεση. Εκτός από το τμήμα αυτοδιοίκησης να δομήσουμε το δίκτυο τοπικής αυτοδιοίκησης, με τέσσερα μέλη Πολιτικής Γραμματείας, μέλη του τμήματος, εκπρόσωπους περιφερειών. Υπεύθυνοι για περιφέρειες και υπεύθυνοι για δήμους (το πολύ τρεις) για να έχουμε σαφή εικόνα του ποιος είναι ποιος, να ξέρει τα τοπικά προβλήματα και την ιεράρχησή. Δεν χωρούν ούτε συσχετισμοί ούτε τάσεις. Να είναι άνθρωποι που ξέρουν και μπορούν. Δεν γίνεται αυτοδιοίκηση χωρίς συγκρότηση νομαρχιακών και περιφερειακών συντονιστικών επιτροπών, όπως το συνέδριο αποφάσισε. Να πάρουμε την οργάνωση από το χέρι και να της μάθουμε πώς γίνονται αυτοδιοικητικές εκλογές. Να γίνει ενημέρωση. Να στείλουμε ένα μήνυμα πως το μεγάλο κόμμα στην κοινωνία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω και των επιλογών μας στην αυτοδιοίκηση. Διεξαγωγή ενημερωτικών συνεδριάσεων σε κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή. Διερεύνηση συνεργασιών και συμμαχιών σε προοδευτική βάση. Χρήση δημοσκοπικών εργαλείων», συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος έκανε αναφορά χαριτολογώντας και στα δικαιώματα του καπνιστή.