Τσίπρας: Πρόσκληση για συμπόρευση Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Οικολογίας
Για μια «σκοτεινή στιγμή της ιστορίας» και την επιστροφή «φαντασμάτων του παρελθόντος», όπως ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, που διεξάγεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η Αριστερά κι ο προοδευτικός κόσμος έχουν σήμερα τη μεγάλη ευθύνη να εξελιχθούν και να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις στα υπαρξιακά αδιέξοδα της εποχής μας και του νεοφιλελευθερισμού.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η προσπάθεια του κόμματός του αφορά τη συμπόρευση των τριών ιστορικών ρευμάτων που συγκροτούν τον κοινό ευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και της Οικολογίας.
«Η μεγαλύτερη επιτυχία της ακροδεξιάς στις λαϊκές τάξεις δεν είναι η πίστη για καλύτερες Ημέρες, αλλά η μοιρολατρική αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης. Δεν προσπαθεί καν να πείσει ότι θα φέρει καλύτερες ημέρες, αλλά ότι κάποιούς θα τιμωρήσει ως υπεύθυνους για σημερινή δεινή πραγματικότητα. Όχι φυσικά τις ελίτ αλλά τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους εσωτερικούς εχθρούς που κατασκευάζονται για να ικανοποιηθούν τα φοβικά ένστικτα και η οργή που γεννά ο νεοφιλελευθερισμός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πιο δύσκολο πράγμα ίσως είναι να δημιουργήσεις ξανά προσδοκίες. Να πείσεις για παράδειγμα ότι η κανονικότητα είναι το 35ωρο την εβδομάδα και όχι το 12ωρο την ημέρα. Ότι η κανονικότητα είναι η φορολογική δικαιοσύνη και όχι οι φοροαπαλλαγές των ισχυρών με την αφαίμαξη των πολλών. Ότι κανονικότητα και ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει μια δίκαιη μετάβαση σε ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες, και όχι διαιώνιση της εξάρτησης από πανάκριβα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Η επιβάρυνση των ενεργειακών κολοσσών και του μεγάλου πλούτου για την μετάβαση στην βιώσιμη ανάπτυξη- και όχι των πολιτών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση απόδειξαν ότι είναι αυτονόητο να υπάρχουν ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας και ισχυρή κρατική παρουσία και δημόσια παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας για να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια και κοινωνική προστασία, αντιστοίχως.
Όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε σχέση με την Τουρκία παρατήρησε πόσο σημαντική είναι η η διπλωματία και το διεθνές δίκαιο για να λύνουμε τις διαφορές μας πριν φτάσουμε στη σύγκρουση και πόσο σημαντικό είναι να δίνεται ένα σαφές μήνυμα από όλους μας μαζί, απέναντι σε όποιον παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την ανάγκη να τερματιστούν οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις και να επανέλθουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό διεθνή ρόλο, να στέκεται απέναντι στα πολεμικά σχέδια Πούτιν, αλλά και να μην καθορίζει το μέλλον της με βάση τα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής:
«Μια Ευρώπη που θα δείχνει τον δρόμο για την ειρήνη και την συνανάπτυξη όπως δείξαμε εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία, πριν λίγα χρόνια δείξαμε με την Συμφωνία των Πρεσπών, που έδωσε ξανά ελπίδα και προοπτική σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια Ευρώπη που όπως πολύ σωστά άνοιξε την αγκαλιά της σε πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς, οφείλει να βρει μια δίκαιη λύση που σέβεται το διεθνές δίκαιο, για την πρόκληση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Με ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και συνεργασία σε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Μια Ευρώπη, τέλος, με μια οικονομική αρχιτεκτονική που θα στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη».