ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Ασυδοσία των funds σε δανειολήπτες με τη στήριξη της κυβέρνησης

Αχτσιόγλου: Ασυδοσία των funds σε δανειολήπτες με τη στήριξη της κυβέρνησης
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε πως η ΝΔ νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραπεζών EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού, εκρηκτικού κόστους ενέργειας και διαβίωσης το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες επιλογές με σαφές πρόσημο, ο πτωχευτικός νόμος, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χωρίς καμία δεσμευτικότητα για τις τράπεζες. Αυτές τις επιλογές πληρώνει η κοινωνία σήμερα», τόνισε την Πέμπτη η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αναφερόμενη στον όγκο του ιδιωτικού χρέους, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως «τα “κόκκινα δάνεια” στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ κι έχουν διογκωθεί επί διακυβέρνησης της ΝΔ. Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ διαμορφώθηκαν στα 112,6 δισ. ευρώ-αύξηση άνω των οκτώ δισ. ευρώ από το 2019- και στα ασφαλιστικά ταμεία στα 43,4 δισ. ευρώ-επίσης αύξηση άνω των οκτώ δισ. ευρώ από το 2019-, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρά σε μια ριζική ρύθμιση των χρεών αυτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ρύθμιση με κούρεμα οφειλών και προστασία της πρώτης κατοικίας».

Η βουλεύτρια Επικρατείας επισήμανε πως «η ΝΔ νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραπεζών. Δύο χρόνια μετά ο εξωδικαστικός έχει αποτύχει παταγωδώς, ούτε τρεις στους 100 από όσους αιτούνται δεν παίρνουν ρύθμιση».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «τα funds αρνούνται να κάνουν ρυθμίσεις. Δεν απαντούν καν στα αιτήματα των πολιτών. Άλλες φορές ζητούν υπέρογκα ποσά ως προκαταβολές μόνο για να συζητήσουν μια ρύθμιση, χωρίς να δεσμεύονται για το περιεχόμενο και τους όρους αυτής. Αλλά και όταν κάνουν πρόταση ρύθμισης, αυτή είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Τα funds ελέγχουν σήμερα με εμπράγματη εξασφάλιση περίπου 700.000 ακίνητα και η μόνη μέριμνά τους είναι πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί».

Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών -πολλοί απ’ αυτούς είναι πρώτης κατοικίας- 44.000 είναι οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί για το 2022. Στα επίπεδα του 2008-2009. Πολλαπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Στο στόχαστρο τίθενται ακόμη και δανειολήπτες με πολύ μικρές οφειλές, της τάξης των 20.000 ευρώ. Και η κυβέρνηση με τις θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε και τη στάση ανοχής που κρατάει, επιτρέπει αυτή την ασυδοσία».

Για το ζήτημα της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τα funds δήλωσε ότι «ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα φέρει την τροπολογία, αυτό σημαίνει ότι τα funds στο εξής πρέπει να λειτουργήσουν με τον νόμο του 2015, ο οποίος προβλέπει σαφείς δικλείδες και δεσμεύσεις υπέρ των οφειλετών, προβλέπει την υποχρέωση να προτείνουν ρύθμιση στον δανειολήπτη, αλλά και τη φορολόγηση των πράξεών τους. Ενώ για μεταβιβάσεις δανείων που έχουν ήδη γίνει με το νόμο του 2003 -δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα- οι πλειστηριασμοί δεν θα προχωρήσουν».

Κάλεσε, τέλος, τον υπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει «ποιοι πρότειναν στην κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία που θα εξυπηρετεί τα funds και θα παρακάμπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου;».