ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Δένδια για την Τουρκία από το Κίεβο – Η συνάντηση με Ζελένσκι

Μήνυμα Δένδια για την Τουρκία από το Κίεβο – Η συνάντηση με Ζελένσκι
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, καταδίκασε κάθε απόπειρας αλλαγής συνόρων από αναθεωρητικές δυνάμεις Υπουργείο Εξωτερικών

Την αμέριστη αλληλεγγύη της Αθήνας προς το Κίεβο και την απόλυτη καταδίκη κάθε απόπειρας αλλαγής συνόρων από αναθεωρητικές δυνάμεις, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού», έγραψε ο κ. Δένδιας στο Twitter δημοσιεύοντας και φωτογραφίες από τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τον κ. Ζελένσκι και τον Ουκρανό ομόλογό του, Νμίτρο Κουλέμπα.

Κανείς δεν καταλαβαίνει καλύτερα τους Ουκρανούς από τους Έλληνες

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τους Ουκρανούς καλύτερα από τους Έλληνες, καθώς έχουν ένα γείτονα που απειλεί με πόλεμο.

«Κανείς δεν μπορεί να σας καταλάβει καλύτερα κ. Κουλέμπα από τους Έλληνες. Επειδή οι Έλληνες έχουν επίσης έναν ισχυρό γείτονα στα Ανατολικά. Έναν γείτονα που έχει απειλήσει με πόλεμο, με ένα casus belli εναντίον μας. Έναν γείτονα που καλεί σε αποστρατιωτικοποίηση των δικών μας εδαφών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις κατά αμάχων

Ο Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε ότι στην Ουκρανία γίνονται εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων, μετά τη συνάντηση που είχε μέσα σε καταφύγιο με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Να σημειωθεί ότι ενώ οι διπλωμάτες βρίσκονταν στο υπουργείο Εξωτερικών ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Η πόλη και η υπόλοιπη χώρα γίνονται καθημερινά στόχος βίαιων επιθέσεων. Με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων, αθώων ανθρώπων. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, με τον σαφέστερο τρόπο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών «είναι το ιερό ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Επανέλαβε την καταδίκη της Αθήνας στη ρωσική εισβολή και πρόσθεσε ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών περιοχών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε ανθοδέσμη στο μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, ως φόρο τιμής σε όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της.

Κατά την έναρξη επίσκεψής του στο Κίεβο, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με την πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας του ουκρανικού κοινοβουλίου, Τετιάνα Πλάσκοβα (Tetiana Plachkova), τον πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης Μίκολα Τροφιμένκο (Mykola Trofymenko), και την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κύπρου, Λίνα Θεμιστοκλέους.

Στην ατζέντα βρέθηκαν η κοινοβουλευτική διπλωματία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακαδημαϊκά θέματα και η ελληνική ομογένεια. Ο κ. Δένδιας καταδίκασε πλήρως τον αναθεωρητισμό και ευχαρίστησε την κ. Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών.