Ηλιόπουλος: Στα ενεργειακά χρειάζεται αλλαγή μοντέλου - Λεηλασία κοινωνίας από κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Για λεηλασία της κοινωνίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο ίδιος μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ενεργειακή ακρίβεια.
Σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη τα πράγματα είναι χειρότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπογράμμισε: «αν δούμε τα στοιχεία για τις τιμές στο ρεύμα με βάση την αγοραστική δύναμη των πολιτών, είμαστε 30% πιο ακριβοί από το Παρίσι, 17% πιο ακριβοί από την Πορτογαλία, 11% πιο ακριβοί από την Ισπανία». «Σε ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο, στην Ελλάδα είμαστε 220% πάνω, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62%. Αυτό με μία λέξη μπορεί να περιγραφεί: λεηλασία», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Eίπε ακόμη ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή μοντέλου. Δεν είναι βιώσιμο να δίνουμε 2 δισ. επιδόματα το Σεπτέμβρη, αυτά τα χρήματα φεύγουν από τους πολίτες και πηγαίνουν σε αυτούς που κερδοσκοπούν στην αγορά ενέργειας. Ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πουν πόσα είναι τα υπερκέρδη μέχρι τον Ιούλιο, εμείς έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη τεκμηρίωση που μιλά για 2,2 δισ. -η κυβέρνηση ακόμα τα υπολογίζει…» δήλωσε.
«Ακόμα, έχουμε 4 δισ. επιπλέον φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ. Σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση, δεν καταναλώνουμε περισσότερο, πληρώνουμε περισσότερο. Και αυτό σε μία από τις 4 μόνο χώρες της ΕΕ που αυξήθηκε η φτώχεια μεταξύ '19 και '21», εξήγησε.
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι «Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι: αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν 5% στην τιμή του ρεύματος, μείωση ΦΠΑ και μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα».
Για τις συντάξεις, ανέφερε ότι «η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση ψήφισε την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ετήσια δαπάνη 850 εκ., και έλεγε ότι δεν θα το καταργήσει». «Τελικά το κατήργησε. Τρία χρόνια ΝΔ σημαίνει 2,5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους», ανέφερε. «Την ίδια στιγμή, ο κ. Πέτσας, όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, έλεγε στους συνταξιούχους να μην προσφύγουν για τα αναδρομικά, γιατί δήθεν θα τους τα έδινε η κυβέρνηση αν έβγαινε η σχετική δικαστική απόφαση. Τελικά η απόφαση βγήκε και 2,5 δισ. αναδρομικά δεν θα πάνε στους συνταξιούχους. Με βάση όλα αυτά, Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει 5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ερωτηθείς για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής, επισήμανε: «δημοκρατία σημαίνει έλεγχος, δεν γίνεται να πάμε σε εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, να μην έχει απαντήσει για ποιον λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο αρχηγός του τρίτου κόμματος». «Η φράση "λόγοι εθνικής ασφάλειας" μας πηγαίνει στη δεκαετία του '50, όταν οι αντίπαλοι της Δεξιάς ήταν ύποπτοι για τα εθνικά τους φρονήματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει σε συνέντευξη σε ξένο μέσο ότι ακόμα ούτε ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει την υπόθεση και γι' αυτό έδιωξε δύο στενούς του συνεργάτες, την ίδια στιγμή που καλύπτει τον κ. Δημητριάδη, με την κυβερνητική πλειοψηφία να μην τον φέρνει στην εξεταστική για να καταθέσει».
«Είναι πράξη πολιτικής δειλίας από τον κ. Μητσοτάκη να τα ρίχνει όλα στον κ. Δημητριάδη και την ίδια στιγμή να τον κρύβει. Κρύψανε επίσης την Intellexa, την επιχείρηση που αποδεδειγμένα εμπορεύεται το Predator. Έχουμε όλες τις ενδείξεις, με βάση και την κατάθεση του κ. Ράμμου από την ΑΔΑΕ, ότι υπάρχει κοινός παρακρατικός μηχανισμός ανάμεσα στην ΕΥΠ και το Predator», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία θα κάνει προανακριτική επιτροπή και σε αυτήν όπου προκύψουν ευθύνες, θα καταλογιστούν όσο ψηλά κι αν φτάνουν», είπε και πρόσθεσε: «εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέσα από τη Θεσμών και Διαφάνειας στην παρούσα Βουλή».
Τέλος, σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε: «ο δίαυλος του διαλόγου πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός, οι αντιθέσεις που υπάρχουν πρέπει να διευθετηθούν μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης». «Η πολιτική διαλόγου όμως, πρέπει να συνδυάζεται και με έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων. Και δεν γίνεται, για παράδειγμα, να συζητάμε την αναθεώρηση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και η ελληνική πλευρά να μην έχει θέσει καμία προϋπόθεση για την Τουρκία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.