ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ - Αισχροκέρδεια: Τι θα πει σήμερα ο Τσίπρας στην ώρα του πρωθυπουργου

"Ο πρωθυπουργός έρχεται σήμερα στη Βουλή απολογούμενος για τις εγκληματικές ευθύνες του για την έκρηξη της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, σούπερ μάρκετ, καθώς και σε όλο το εύρος της αγοράς", παρατηρούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI

Τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας, στα οποία θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες.

Η μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 65%) καταθέτει μία αρνητική άποψη για την κυβερνητική πολιτική, ενώ τους τελευταίους μήνες διαρκώς διευρύνεται.

Την ίδια ώρα, τρεις στους τέσσερις πολίτες νιώθουν απογοήτευση, οργή και φόβο, ενώ είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως δύο στους τρεις σε όλες τις έρευνες λένε πως ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους στις εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βουλιάζουν, αλλά ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει το πάρτι αισχροκέρδειας: «Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται σήμερα στη Βουλή απολογούμενος για τις εγκληματικές ευθύνες του για την έκρηξη της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, σούπερ μάρκετ, καθώς και σε όλο το εύρος της αγοράς. Όσο και να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τη διεθνή συγκυρία, οι πολίτες γνωρίζουν πως με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει, έχει εκτοξεύσει την ακρίβεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει απανωτά αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ. Αποτέλεσμα των πολιτικών Μητσοτάκη είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι».

Η κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα ήρθε την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε νέο πληθωριστικό ρεκόρ στο 12%, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ κι ενώ τα καύσιμα έχουν πάρει πάλι την άγουσα, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά για πρώτη φορά αυτή της βενζίνης.

Ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα το Σεπτέμβριο κι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993, «επιβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών», σημειώνουν στην Κουμουνδούρου.

Για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%

«Καθίσταται σαφές ότι οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη να καλύπτει την αισχροκέρδεια και να επιδοτεί τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη μέσα από τη φορολογική αφαίμαξη μέσω του ΦΠΑ και τη μεταφορά των υπερεσόδων του Δημοσίου από την έμμεση φορολογία στις τσέπες της ΔΕΗ και των παρόχων, σφραγίζουν τη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και των νοικοκυριών, οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία για βίαιη μεταφορά πλούτου από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το δόγμα της συνοψίζεται σε μία φράση: Από τις τσέπες των πολιτών, μέσω ΦΠΑ, στις τσέπες των παρόχων ενέργειας εν είδει επιδοτήσεων», παρατηρούν στην Κουμουνδούρου.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει τις προγραμματικές δεσμεύσεις που διατύπωσε στη ΔΕΘ, επιμένοντας κυρίως για την ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να αντέξουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στο νέο κύμα ανατιμήσεων ενόψει του χειμώνα, καθώς και στην παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να πανηγυρίζει αλαζονικά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, την ώρα που οι πολίτες στενάζουν και δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Τα επίσημα στοιχεία για την ακρίβεια, τους οικονομικούς δείκτες και τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων είναι αμείλικτα. Η Eurostat κατέγραψε πρόσφατα την Ελλάδα ανάμεσα στις τέσσερις μόλις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε το χρονικό διάστημα 2019 – 2021, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει νέα αύξηση των ανισοτήτων από το 2020, μετά την σταδιακή μείωση που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2016- 2019. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει, επίσης, ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021 και το 71% των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, έχει αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής», επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως κι αν έχει, η πολιτική αντιπαράθεση για τα ζητήματα της επικαιρότητας μεταφέρεται στη Βουλή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου κι αυτή είναι μία εξέλιξη που όπως λένε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευνοϊκή για τους ίδιους λόγω της «διαχρονικής υπεροχής του κ. Τσίπρα στις κοινοβουλευτικές του αντιπαραθέσεις με τον κ. Μητσοτάκη».

Μετά τη σημερινή κονταρομαχία για την ακρίβεια παίρνει σειρά η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου ύστερα κι από σχετικό αίτημα για την εγγραφή του πορίσματος στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και το κυβερνητικό σχέδιο για τη σεξουαλική κακοποίηση στον απόηχο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τους παιδοβιαστές του Κολωνού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης