ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο CNN Greece: Δείχνουμε καθημερινά στην Τουρκία πως δεν θα ξαναγίνουμε ξέφραγο αμπέλι 

Μηταράκης στο CNN Greece: Δείχνουμε καθημερινά στην Τουρκία πως δεν θα ξαναγίνουμε ξέφραγο αμπέλι 
Ο υπουργός Νότης Μηταράκης στο Κέντρο Ελέγχου Συμβάντων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

«Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά ξέφραγο αμπέλι ούτε θα υποκύψει σε τέτοιου είδους πιέσεις»: το μήνυμα αυτό στέλνει στην Άγκυρα ο Νότης Μηταράκης, μέσω αποκλειστικής συνέντευξής του στο CNN Greece.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλάει για τον «αγώνα κατασυκοφάντησης» της Αθήνας από πλευράς της Άγκυρας, τους λαθροδιακινητές που, όπως τονίζει, «εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με τραγικές συνέπειες» αλλά και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από πλευράς της Άγκυρας.

Αναφέρεται δε, στο σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης για το επόμενο διάστημα –όταν και οι κακές καιρικές συνθήκες θα κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνο το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών διά θαλάσσης- αλλά και την προσπάθεια της Αθήνας να αναδείξει σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας.

Ο κ. Μηταράκης κάνει, επίσης, ένα μίνι απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου, εκτιμώντας ότι:

«Καταστήσαμε τη χώρα ικανή να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό συνολικά και όχι σαν μια έκτακτη συνθήκη».

Παρότι αυτή την περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο… ναδίρ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Μηταράκης εξηγεί ότι όσον αφορά στο μεταναστευτικό υπάρχουν –όπως άλλωστε και πρέπει- ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, καθώς το ζήτημα αφορά ανθρώπινες ζωές.

«Αυτές πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητά μας άλλωστε» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

O Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Eurokinissi


«Θα πρέπει να τονίσουμε πως η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα το οποίο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Πάνω στην ανάγκη των ανθρώπων να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους αναπτύσσονται τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών τα οποία εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με τραγικές συνέπειες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις ευθύνες της Τουρκίας η οποία, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να εκβιάσει την Ε.Ε. και δεν προστατεύει τα σύνορά της, όπως ορίζει η Κοινή Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2016» υπογραμμίζει ο κ. Μηταράκης.

Και συνεχίζει:
  
«Εμείς, ως Ελλάδα και ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θέτουμε διαρκώς επί τάπητος στα διεθνή fora, όπως έκανα στην πρόσφατη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης MED5, αλλά και στην 73 Σύνοδο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Θωράκιση των συνόρων

Πέραν της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, μια απόφαση που ελήφθη στο προηγούμενο ΚΥΣΕΑ και υλοποιείται ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση προχωρά και σε άλλα βήματα για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων.

Όπως εξηγεί ο υπουργός, ενισχύονται τα ηλεκτρονικά και φυσικά μέτρα προστασίας συνόρων μέσα από την προμήθεια εξοπλισμού επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας, περιπολικών για την ΕΛ.ΑΣ. και σκαφών για το Λιμενικό Σώμα.

«Παράλληλα, έχουμε ήδη προσλάβει 550 συνοριοφύλακες ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προσληφθούν επιπλέον 250» εξηγεί ο κ. Μηταράκης, συνεχίζοντας:

«Αρχίζει και η υλοποίηση του προγράμματος REACTION, που πρόσφατα παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ, το οποίο είναι ένα έργο που έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο με χρήση συμπεριφορικών αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα που διαθέτουν τα σώματα ασφαλείας, με σκοπό να παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο τα όσα συμβαίνουν, ακόμη και στις πλέον δύσβατες περιοχές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τονίζει πως αμέσως μετά τις δύο πρόσφατες τραγωδίες σε Μυτιλήνη και Κύθηρα, το υπουργείο Μετανάστευσης κάλεσε άμεσα την Τουρκία να εντατικοποιήσει τους ελέγχους των συνόρων της σε στεριά και θάλασσα, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένη να κάνει.

Εικόνα από την πρόσφατη δραματική επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα Κύθηρα / (Ippolytos Prekas/kythera.news via AP)

Αναφέρεται δε, με νόημα, στις μαρτυρίες διασωθέντων μεταναστών από το ναυάγιο της Μυτιλήνης, οι οποίοι δήλωσαν πως αρχικά τους συνόδευσαν τουρκικά αλιευτικά το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να προστατεύσουν τις βάρκες τους από τους κυματισμούς.

«Όταν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα αλιευτικά σταμάτησαν και άφησαν τους ανθρώπους αυτούς στο έλεος της κακοκαιρίας» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

 Και συμπλήρωσε:  

«Εμείς παραμένουμε σε επιφυλακή, όπως και είμαστε από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ενισχύουμε τη φύλαξη των συνόρων με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Βάλαμε μία τάξη στο χάος των δομών στη χώρα οι οποίες από 121 το 2020, έμειναν 34. Σε αυτές μένουν περίπου 18.000 άτομα σε 50.000 θέσεις, όταν το 2020 είχαμε πάνω από 92 χιλιάδες διαμένοντες. Χάρις σε αυτή τη διαχείριση έως το τέλος του έτους θα σταματήσουμε και το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα εντός αστικού ιστού, αφού υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στις ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας της χώρας».   

 «Αγώνας κατασυκοφάντησης της χώρας μας με fake news»

Πάγια τακτική της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα είναι να επιδίδεται σε ένα ατέρμονο blame game με την Αθήνα για το μεταναστευτικό, με τον Τούρκο πρόεδρο να μη διστάζει πρόσφατα να εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ κατά της χώρα μας –κρατώντας μάλιστα φωτογραφίες νεκρών παιδιών- κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν αγώνα κατασυκοφάντησης της χώρα μας με fake news όσον αφορά στο μεταναστευτικό καταγγέλλοντας την Ελλάδα ακόμα και για τραγωδίες οι οποίες συμβαίνουν στα δικά της χωρικά ύδατα. Εμείς από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά ξέφραγο αμπέλι ούτε θα υποκύψει σε τέτοιου είδους πιέσεις. Το αποδείξαμε περίτρανα τον Μάρτιο του 2020 με την αναχαίτιση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο. Το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις εκατοντάδες αποτροπές παράνομων μεταναστών στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας» λέει στο CNN Greece o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υπογραμμίζει δε, πως «η προστασία των συνόρων είναι αυτή η οποία έχει μειώσει κατακόρυφα των απωλειών ζωών».

Όπως εξηγεί, μέχρι τα πρόσφατα ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα, είχαμε 10 απώλειες ζωών το 2022, την ώρα που το 2015 -2016 με την πολιτική ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγραφεί σχεδόν 1.500 θάνατοι.

O Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη / (AP Photo/Mary Altaffer)


  «Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος υπερβάλλουν εαυτούς και σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, την ώρα που οι τουρκικές Αρχές αδυνατούν να ελέγξουν μέχρι και μεγάλα ιστιοπλοϊκά γεμάτα μετανάστες που φεύγουν από τα λιμάνια της. Η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της έχει φτάσει και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν σύσσωμοι οι εταίροι μας» εξηγεί ο ίδιος.    

«Απαιτείται η επίδειξη αλληλεγγύης στα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής»: Ο ρόλος της Ε.Ε. και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Την ώρα που οι «27» συζητούν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Νότης Μηταράκης κωδικοποιεί τις θέσεις της Ελλάδας και αναφέρεται στο βασικό «συστατικό» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και για την χάραξη της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής: την αλληλεγγύη.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από πλευράς των Βρυξελλών και εάν η Αθήνα θα μπορούσε να σκληρύνει τη στάση της για να εξασφαλίσει πως η Άγκυρα θα τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό, ο κ. Μηταράκης απαντά:

«Θέση της Ελλάδας αποτελεί η επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για την πρόληψη περαιτέρω κρίσεων στα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ανθεκτική.  Παράλληλα θέση της Ελλάδος είναι ότι απαιτείται η επίδειξη αλληλεγγύης στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής.  Αλληλεγγύη η οποία πρέπει να είναι ουσιαστική, να έχει νόημα και αντίκτυπο.  Αυτονόητα δεν μπορούν τα κράτη πρώτης υποδοχής να εκπληρώνουν μόνα τους υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς επαρκή στήριξη, χωρίς ένα “κοινό ευρωπαϊκό χώρο προστασίας”».

Παράλληλα, εξηγεί ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εξαρτάται από την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ευθύνης διαχείρισης που έχουν επωμιστεί τα κράτη πρώτης υποδοχής και της αναγκαίας αλληλεγγύης που οφείλουν να επιδείξουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης.  

«Ένα σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης είναι λειτουργικό μόνο εφόσον διασφαλίζει τη δίκαιη και άμεση κατανομή του βάρους διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Για εμάς η συμφωνία με την Τουρκία, είναι θέμα Ε.Ε. – Τουρκίας και όχι διμερές. Η Ελλάδα επηρεάζει τη συζήτηση σε έναν ουσιαστικό βαθμό, ωστόσο το θέμα είναι ποιον δρόμο έχει αποφασίσει να επιλέξει η Τουρκία, που τους τελευταίους μήνες κάνει βήματα προς τα πίσω με την συμπεριφορά της. Η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι η Ε.Ε. είναι σύμμαχος στην προσπάθεια του μεταναστευτικού και να μην εργαλειοποιεί το ζήτημα, το οποίο είναι ευρωπαϊκό. Εξ ου και η ισχυρή οικονομική βοήθεια που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή του» δηλώνει ο κ. Μηταράκης.

Και τι ζητάει η Αθήνα από το Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου;

«Όπως προανέφερα, η λέξη κλειδί είναι η “αλληλεγγύη”. Η χώρα μας φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, και θα συνεχίσει να το πράττει, ωστόσο το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και βασική μας άποψη είναι ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή στάση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο πρέπει η ΕΕ να δείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μετεγκαταστάσεων. Μέχρι το τέλος του 2022, βάσει των υπολογισμών, οι ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φτάσουν τις 160.000 συνολικά,  ωστόσο οι προσφορές για μετεγκατάσταση εντός της Ένωσης είναι 1.017. Χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ενώ παράλληλα, είναι κρίσιμο να μην υπάρχουν περιορισμοί μετακινήσεων εντός των Κρατών - Μελών για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, όπως ακριβώς έγινε για τα εκτοπισμένα άτομα από την Ουκρανία».