ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράπτη: Μόλις 2 στα 100 παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους κακοποίηση

«Ο δράστης είναι 9 στις 10 φορές πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει» εξηγεί η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μόλις δύο στα 100 παιδιά που βιώνουν την σεξουαλική κακοποίηση, βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν και να αποκαλύψουν αυτό που συμβαίνει» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

Η ίδια μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, με αφορμή το βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια είπε οτι «δεν έπεσε από τα σύννεφα» με την νέα αυτή υπόθεση, καθώς η ίδια ασχολείται με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση από το 2013 και γνωρίζει ότι «συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και δυστυχώς συμβαίνουν συχνά».

Σχετικά με το θέμα της 12χονης που έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό στο πανελλήνιο είπε μεταξύ άλλων, ότι «το συγκεκριμένο κορίτσι δεν ξέρω αν είχε αντιληφθεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, ή κάτω από τον φόβο, την απειλή με όπλο όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα, φοβόταν να μιλήσει. Και η θεία ήταν αυτή που συνέβαλε ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη η υπόθεση. Και αυτό αφορά και όλους εμάς τους ενήλικες, που μπορεί να αντιληφθούμε, να υποψιαστούμε κάτι. Δεν πρέπει να το αφήνουμε έτσι» ανέφερε η κ. Ράπτη ειδικά σε σχέση με την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.

Εννέα στις 10 φορές ο δράστης είναι από το περιβάλλον του παιδιού

Όπως ανέφερε ότι «έχουμε πάρα πολλά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης όπου τα θύματα είναι πολύ νεαρής ηλικίας, όταν ακόμη στην συνείδησή τους δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το σωστό από το λάθος, άρα είναι πιο εύκολο ο δράστης να τα παραπλανήσει. Ο δράστης είναι 9 στις 10 φορές πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει, δηλαδή είναι από το στενό ή ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του παιδιού και αυτό δημιουργεί και την δυνατότητα από τον δράστη να εξοικειώσει το παιδί» εξήγησε η κα Ράπτη.

Πρόσθεσε ότι οι δράστες, τις περισσότερες φορές είναι από το οικείο περιβάλλον, μπορεί να είναι ο πατέρας, ο παππούς, ο θείος, ο ξάδελφος, ο καινούριος σύντροφος της μητέρας, είναι άρα πρόσωπα απέναντι στα οποία ένα παιδί νιώθει αγάπη, εμπιστοσύνη, μοιράζεται καλές και όμορφες στιγμές.

«Κατ’ επέκταση όταν ακολουθεί μια τέτοια συμπεριφορά, μια κακοποιητική πράξη, το παιδί έχει ανάμικτα συναισθήματα- και εκεί εγκλωβίζεται, μπορεί να νοιώσει ντροπή, ενοχή και ο δράστης στοχεύει να το κάνει να νοιώθει συνένοχο και εντέλει έχουμε τη σιωπή» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

Συζητηση πολιτικών αρχηγών για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, θα διεξαχθεί στη Βουλή μετά την 24η Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η συζήτηση προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης στα Σεπόλια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πρόκειται να εφαρμοσθεί τέλη τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την Προεδρία της Κυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Συντονισμού, σε συνεργασία με δώδεκα συναρμόδια Υπουργεία, είχε συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έγραψε εξάλλου:

«στην καταιγίδα

υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα».

Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία γεγονότα αποτελούν ένα συλλογικό τραύμα για όλους μας. Τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής μας σοκάρουν βαθιά. Αλλά δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσουν. Παράλληλα με την αστυνομική και δικαστική έρευνα, το αμέσως επόμενο διάστημα το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ελληνική πολιτεία μαζί με την κοινωνία πρέπει να δράσουν ενωμένες για να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις που θα είναι σύγχρονες και ολοκληρωμένες με μοναδικό κριτήριο την προστασία των ανηλίκων», προτείνει ο υπουργός Επικρατείας, που υπενθυμίζει, συγχρόνως, την ανάρτηση που είχε κάνει στις 30 Αυγούστου, με τα συγκεκριμένα μέτρα - δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς φαινομένου.

Το εθνικό σχέδιο δράσης είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ένα πολυσχιδές σχέδιο με έντεκα οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις που υλοποιούνται ισομερώς απο τα δώδεκα Υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για ακόμη ένα σχέδιο - ευχολόγιο, καθώς το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων και αρκετές απο αυτές υλοποιούνται ήδη.

Είναι η πρώτη φορά όμως που μια τέτοια στρατηγική αποκτά συνεκτικό πλαίσιο με σαφείς στόχους, δομή Διακυβέρνησης, ρόλο Εθνικού Συντονιστή, πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που φέρνει», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ορισμένα παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το εύρος και το βάθος του σχεδίου:

«*Δημιουργία ενιαίου πρωτοκόλλου διαχείρισης όλων των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης από κάθε φορέα υποδοχης (δρομολογείται κεντρικά απο την Προεδρία της Κυβέρνησης).

*Αυστηροποίηση των ποινών για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε κακούργημα από πλημμέλημα που είχε γίνει το 2019 (έχει ήδη υλοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης).

*Αναβάθμιση των δικαστικών δομών Υποδοχής των κακοποιημένων παιδιών (τα λεγόμενα 'Σπίτια του Παιδιού'), ώστε τα θύματα να περιβάλλονται με τη μέγιστη φροντίδα και να μην υφίστανται δευτερογενή θυματοποίηση από τις κρατικές δομές (υλοποιείται ήδη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης).

*Θέσπιση μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και εκπαίδευσης των παιδιών, αλλά και των δασκάλων για την προστασία από κάθε είδους σεξουαλική βία (υλοποιείται ήδη από το Υπουργείο Παιδείας).

*Εκπόνηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την επανένταξη των θυμάτων στην οικογενειακή, κοινωνική, εκπαιδευτική ζωή (δρομολογείται από το Υπουργείο Υγείας).

*Εκπαίδευση και θέσπιση μητρώων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με ανήλικους, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να διαχειριστούν κατάλληλα και με ευαισθησία τέτοια περιστατικά (δρομολογείται από το Υπουργείο Εργασίας).

*Θέσπιση ειδικού ρόλου ψυχολόγου στις αθλητικές ομοσπονδίες (δρομολογείται από το Υπουργείο Αθλητισμού)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης