Έκτακτη Συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας: Στο τραπέζι η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ανανεώθηκε:
Εν μέσω διαφωνιών για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Ενέργειας θα αναζητήσουν λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ώστε στη Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει την σχετική πρότασή της.
Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας που προηγήθηκε, εξέπεμψε θετικά μηνύματα, στην κατεύθυνση της κοινής αγοράς ενέργειας και χρηματοδότησης στο πλαίσιο μηχανισμού για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.
Ωστόσο, δεν διεφάνη γεφύρωση διαφωνιών στο κεντρικό ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Στο τραπέζι της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας σήμερα, θα τεθεί η πρόταση της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών για δυναμικό διάδρομο τιμών, ένα δηλαδή ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του αερίου.
Μητσοτάκης: Οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Πράγας, δήλωσε αισιόδοξος για απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαβουλεύσεις οδηγούν προς την κατεύθυνση της πρότασης της Κομισιόν.
«Διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μετά την «επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στην παρέμβασή του στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, απηύθυνε κάλεσμα για τολμηρή δράση και υπενθύμισε τη νέα εισήγηση της Κομισιόν που αποτελεί και ελληνική πρόταση.
«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Η πρόταση της Ελλάδας
Η «Ομάδα των 4 χωρών» που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο συνέταξαν μια πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να περιοριστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός.
Ο υπουργός Εξωτερικών Κώστας Σκρέκας τόνισε πως υπάρχουν δύο τρόποι ως προς την πρόταση για το πλαφόν.
Πρώτον να οριστεί ένας απόλυτος αριθμός, λύση που όμως συνεπάγεται αρκετά προβλήματα και δεύτερον να προταθεί ένα μεταβαλλόμενο όριο που θα κυμαίνεται ανάλογα με τη διακύμανση των υπόλοιπων αγορών όπως το Henry Hub στις ΗΠΑ, ο δείκτης της Ασίας και της Αυστραλίας.
Μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο θα προκύπτει μια τιμή ανάλογα με το πώς θα κινούνται οι αγορές και άρα εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Εφόσον λυθούν τα θέματα ρευστότητας των χρηματιστηρίων αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανώτατο όριο σε καλές τιμές χωρίς να φεύγουν φορτία από την Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
«Δεν έχουμε μείνει σε μια γενικόλογη πρόταση, έχουμε δουλέψει για να τη στοιχειοθετήσουμε και να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές ώστε η Επιτροπή να καταθέσει πρόταση για κανονισμό» τόνισε ο υπουργός.
Όπως επισήμανε το Βερολίνο δεν συμφωνεί με την πρόταση αυτή και εγείρει προβληματισμούς για τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο, αφού ένα πλαφόν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές που καταγράφονται στις άλλες διεθνείς αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομολόγηση στην Ασία φορτίων LNG που κανονικά προορίζονταν για τη «Γηραιά Ήπειρο».
«Με την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο, έχουμε δουλέψει σε τεχνικό επίπεδο ώστε να στοιχειοθετήσουμε την πρόταση, η οποία απαντά τόσο στο ζήτημα του κόστους, όσο και στη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις την επόμενη Τρίτη στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες χώρες να στηρίξουν αυτή την πρόταση», υπογράμμισε.
Στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, τότε τα κράτη-μέλη θα δώσουν στην Κομισιόν να επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόταση, ώστε να προχωρήσει σε εισήγηση σχετικού Κανονισμού.
Διαβάστε περισσότερα:
Ενεργειακό: Στη Σύνοδο της 20ής Οκτωβρίου η λύση για το φυσικό αέριο - Τα θετικά μηνύματα της Πράγας