Α. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια
“Xρειαζόμαστε ένα νέο όραμα που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως επεσήμανε στη συνέχεια, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτό το νέο όραμα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.
“Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά, η διάσκεψη αυτή είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη για την σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που την φιλοξενεί.
“Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων”, είπε και πρόσθεσε πως
“Από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη”.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι “έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα”, καθώς όπως είπε “οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν, - και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες”.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην Ελλάδα, όπου όπως είπε “αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική. Και βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας”.
“Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: την ανθρωπιστική κρίση”, πρόσθεσε και κατέληξε πως “αυτή η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη”.
Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter
Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ
Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό, ενώ, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.
Συναντήσεις με Αντόνιο Κόστα και Μάικλ Χίγκινς
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, "με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας", όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.
Το πρόγραμμα της Συνόδου
Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (23 και 24 Μαΐου), συμμετέχουν περισσότερες από 125 χώρες και 5.000 σύνεδροι, ανάμεσά τους και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Το κύριο θέμα της ατζέντας είναι η βία που αντιμετωπίζουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οι συγκρούσεις που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 13:45-15:45 ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Στρογγυλή Τράπεζα: “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού”, ενώ το απόγευμα (στις 18:00) θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη στην οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, το Κυπριακό, οι προσφυγικές ροές και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ άλλων, παρίσταται και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, είπε πως ανησυχεί για την άρση ασυλίας των Κούρδων βουλευτών στην οποία προχώρησε η τουρκική Βουλή.
Η κα. Μέρκελ παρά την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, στην οποία πρωτοστάτησε, όπως είπε στην γερμανική εφημερίδα, διατηρεί το δικαίωμα να ασκεί κριτική στις επιλογές του Ερντογάν.