Ευρωπαϊκό μπρα ντε φερ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Η ελληνική πρόταση και τα «στρατόπεδα»
Σκληρό μπρα-ντε-φερ αναμένεται να διεξαχθεί στην Πράγα, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν επί τάπητος το ενεργειακό και συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου -ένα ζήτημα «αγκάθι» στους κόλπους της ΕΕ.
Με τα κράτη – μέλη να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται πλέον προ των πυλών, η Κομισιόν έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τα «χλιαρά», όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί, μέτρα που έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής.
Προ ημερών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου -κάτι που σηματοδότησε «στροφή» στη μέχρι στιγμής πολιτική των Βρυξελλών.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από τις σφοδρές πιέσεις κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την εφαρμογή ευρωπαϊκού πλαφόν.
Υπέρ του πλαφόν είναι 15 κράτη – μέλη της Ένωσης, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες διαφωνίες στον τρόπο εφαρμογής του.
Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Εκφράζουν δε ανησυχίες ότι το μέτρο αυτό θα εμπόδιζε τον ανεφοδιασμό τους με φυσικό αέριο και θα επηρέαζε δραματική τις οικονομίες τους.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε πως οποιοδήποτε σχέδιο για πλαφόν θα έπρεπε να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί ενέργειας.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και θα είναι έντονες επειδή… Είναι ο στόχος μας να στηρίξουμε τους παραγωγούς ενέργειας με αυτό, ώστε η παραγωγή φυσικού αερίου να μην μειωθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Με τη σειρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πλαφόν για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τη σειρά του, ο Λετονός Κρισιάνις Κάρινς είπε πως οποιοδήποτε πλαφόν θα ήταν «υπέροχο» εάν το μπλοκ μπορούσε να διασφαλίσει προμήθειες από παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε πως δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις σήμερα αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ζυμώσεις μεταξύ των ηγετών θα ανοίξουν το δρόμο για συμφωνία στην επόμενη συνάντησή τους, το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου.
«Η ενεργειακή κρίση είναι μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» είπε ο Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει να υπάρξει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις για τη μείωση της ζήτησης, τη διασφάλιση αποθεμάτων και τη μείωση τιμών του φυσικού αερίου.
«Ελπίζω να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ελληνική πρόταση
Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία διαμόρφωσαν μια πρόταση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» για το φυσικό αέριο, με στόχο τον περιορισμό των υψηλών ενεργειακών τιμών και την πάταξη του πληθωρισμού.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.
Ουσιαστικά, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ευέλικτου αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα πλαφόν, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον από τους προμηθευτές και να μην υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα προσφοράς, προστατεύοντας ταυτόχρονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μάλιστα γίνεται αναφορά στην πιθανότητα οι συναλλαγές να γίνονται σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, από αυτές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό συμφωνηθεί και κριθεί απαραίτητο, ώστε να προσελκυστούν προμηθευτές και να μην υπάρχει ζήτημα επάρκειας.
Παράλληλα το εν λόγω σχέδιο με βάση τα όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν έχει σκοπό να συμπιέσει τις τιμές σε ένα τεχνητά χαμηλό επίπεδο, ενώ θα ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, καλύπτοντας όλους τους προμηθευτές και για όλες τις χρήσεις.