ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Βρετανίας προς Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Μήνυμα Βρετανίας προς Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ράπισμα κατά της τουρκικής επιθετικότητας και από τη Βρετανία, με το Φόρειν Όφις να δηλώνει ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Τη δήλωση αυτή έκανε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στον ΣΚΑΙ, σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα που το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί σε ακραίο βαθμό.

Νέες απειλές εξαπέλυσε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς το 1956, δηλώνοντας ότι «το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με αυτό».

«Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική του όρκου των κομάντο "ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας". Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» ως προς το ήθος, το δίκαιο, της αναληθείς δηλώσεις και προκλήσεις. «Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να διαμοιραστούν δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του κατά την τελετή έναρξης του Ακαδημαϊκού Έτος 2022-2023, της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της με όλα τα νόμιμα μέσα», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Πολωνία, ως απάντηση στην κλιμακούμενη προκλητική ρητορική της Άγκυρας, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελίδήλωσε πως τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα».

Και συνέχισε:

«Ανακοινώνω στον κόσμο, δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θα τυφλώσουμε όσους διεκδικούν τα δικαιώματά μας και τον νόμο μας. Δικαίωμα σημαίνει τιμή».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός χτύπησε το τσεκούρι στην πέτρα, δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε τον Θεό, έχουμε το έθνος μας, έχουμε νίκες να φτάσουμε», είπε ακόμη.

Απάντηση στα όσα ειπώθηκαν από τον Μπαχτσελί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικούς ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι, ακόμη και για τα δικά τους δεδομένα, ξεπερνούν τα όρια.

«Όσο δεν της βγαίνει κανένας στόχος, η Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τα αδιέξοδα και να προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη διεθνή κοινότητα», σημειώνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ξεπερνώντας τα όρια του γραφικού, η Ελλάδα αντιδρά νηφάλια και μεθοδικά, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας».

«Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Μακριά από πανικό, με μία στρατηγική που μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο πεδίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος άξονας, πέραν του διεθνούς δικαίου.

«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αποδεχθεί και αυτή την προϋπόθεση, τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τον διάλογο» υπογράμμισε.