ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παράπλευρη απώλεια» η Κατριβάνου για να κλείσει η αξιολόγηση

«Παράπλευρη απώλεια» η Κατριβάνου για να κλείσει η αξιολόγηση
Αλέξης Τσίπρας και Βασιλική Κατριβάνου σε παλιότερο στιγμιότυπο στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Το μπετόν των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εμφάνισε απρόσμενα ρήγματα το βράδυ της Κυριακής με την Βασιλική Κατριβάνου να προκαλεί έκπληξη στο κόμμα της καταψηφίζοντας την τροπολογία για τον κόφτη και το άρθρο για το Ταμείο αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Το γεγονός πως η κ. Κατριβάνου δεν διαγράφηκε χθες την νύχτα από τον Αλέξη Τσίπρα οφείλεται στο γεγονός πως ψήφισε «ναι» επί της αρχής διατηρώντας έστω και με αυτόν τον τρόπο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Ωστόσο και μετά από πιέσεις, αργά τα νύχτα ακολούθησε η παραίτησή της. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε οργή για την στάση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό διότι αφενός μεν δεν είχε ειδοποιήσει για την στάση της αφετέρου δε διότι η ίδια τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για να μπει στις εκλογικές λίστες του κόμματος είχε συμφωνήσει πως θα στηρίξει ό,τι προβλεπόταν από την συμφωνία του Ιουλίου.

Σημειωτέον πως κατά την ψήφιση της συμφωνίας είχε δηλώσει «παρών» κάτι που δημιούργησε ερωτηματικά για το κατά πόσο έπρεπε να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά αποδεχόμενη τους όρους του κόμματος η κ. Κατριβάνου- λένε κυβερνητικές πηγές- γνώριζε τουλάχιστον ότι επρόκειτο να συσταθεί Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, η Βασιλική Κατριβάνου με δήλωσή της στα μέσα κοινωνική δικτύωσης παραιτήθηκε ενώ τη θέση της θα καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης

Αισιοδοξία για το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Κατά τα άλλα μία τυπική διαδικασία που απλώς θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να αποτελέσει η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση και του τελευταίου τμήματος του πακέτου των 5,4 δις ευρώ στην βάση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή και επιπλέον ότι θα εξασφαλίσει μία καλή απόφαση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους τόσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσο και για τα μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναμένει μεταξύ άλλων την μετατροπή των ομολόγων διάρκειας 17 ετών του ESM σε τριακονταετή με λήξη το 2052.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε αργά το βράδυ για την Κωνσταντινούπολη έχοντας την ικανοποίηση για το ότι κατάφερε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις τουλάχιστον στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει η «αδικία» της επιστροφής από τους ίδιους τους χαμηλοσυνταξιούχους της επιστροφής του εισπραχθέντος ΕΚΑΣ μέσα από την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα καταλήγουν τα ποσά που περισσεύουν πάνω από το επιτευχθέν πλεόνασμα. Έτσι, όπως ήδη από χθες το πρωί είχε αποκαλύψει το CNN Greece οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που δεν δικαιούνται σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά αυτά θα αποδοθούν από το κράτος.

Ομοίως ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος διότι θεωρεί ότι αντιμετωπίστηκε επαρκώς το θέμα του «παγώματος» των ειδικών μισθολογίων και οπωσδήποτε μία νέα κρίση στις σχέσεις του Μαξίμου με τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν ισοδύναμα. Ωστόσο, μετά από διόρθωση που έγινε στο πολυνομοσχέδιο, αυτή η δυνατότητα τούς παρέχεται ως το τέλος του 2016 κι έτσι εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρξει πάγωμα στα ειδικά μισθολόγια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις επί του «παγώματος» κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος, όμως τελικώς συμφώνησε στην πρόταση για εξεύρεση των ισοδυνάμων στο αμέσως επόμενο διάστημα κι έτσι υπήρξε εκτόνωση της κατάστασης.