ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» στην αναθεωρητική ατζέντα Ερντογάν: Οι κινήσεις της Αθήνας και το «ραντεβού» της Πράγας

«Φρένο» στην αναθεωρητική ατζέντα Ερντογάν: Οι κινήσεις της Αθήνας και το «ραντεβού» της Πράγας
Στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα Μητσοτάκης και Ερντογάν (AP Photo/Francisco Seco)

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του συνεχίζουν την εμπρηστική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, προχωρώντας παράλληλα σε αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Αθήνα επιδίδεται σε διπλωματικό «σπριντ» για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και προετοιμάζεται για την αυριανή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Το «παρών» στην τσεχική πρωτεύουσα θα δώσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες αποδέχτηκε και επίσημα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Πράγα γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ενόχληση των Ευρωπαίων -τόσο για την επιθετικότητά του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και για τη στάση που τηρεί έναντι στη Ρωσία, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ισχνό, δεδομένων των συνεχών επιθέσεων του Τούρκου προέδρου στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Με ενδιαφέρον αναμένει να δει η Αθήνα τη στάση που θα τηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα.

Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους πριν από μια σημαντική συνάντηση -είτε ευρωπαϊκή είτε νατοϊκή- επιδιώκοντας να ανοίξει κάποιο ανατολίτικο παζάρι και στη συνέχεια ρίχνει τους τόνους της ρητορικής της.

Το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο, είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδοθεί για ακόμη μια φορά σε blame game, κατηγορώντας την Αθήνα για όξυνση των σχέσεων με την Άγκυρα και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και αποφεύγοντας να «ξεδιπλώσει» την αναθεωρητική ατζέντα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία, ωστόσο, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα αποδομήσει σημείο προς σημείο τα ανυπόστατα επιχειρήματα του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Πράγα ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών.

Το διπλωματικό «σπριντ» και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Ήδη, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν ανοίξει έναν ευρύ κύκλο επαφών με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και άλλους εταίρους, ώστε να «μπλοκάρουν» τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου και να διαφυλάξουν τη συμφωνία για την ΑΟΖ που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αθήνας και του Καΐρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη, για τις τουρκικές απειλές και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας δεν θα ανεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της.

Σαφή θέση πήρε επί του ζητήματος χθες, Τρίτη, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακυρώνοντας, επί της ουσίας, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ξεκάθαρη ήταν και η προ ημερών τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διά του εκπροσώπου του Ζοζέπ Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, ο οποίος διεμήνυσε στην Άγκυρα πως η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «παραμένει αμετάβλητη».

Οι αντιδράσεις Βρυξελλών – Αθήνας προκάλεσαν ενόχληση στην Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρεί να τις υποβαθμίσει ανακοινώνοντας πως «τα σχόλια της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία σημασία ή αξία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε με βάση την παράνομη συμφωνία να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που βρίσκονται σε ελληνική ΑΟΖ, καθώς παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελληνική ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη.

Τα σχέδια της Άγκυρας επηρεάζουν και την Αίγυπτο, με το Κάιρο να αντιδρά άμεσα και να αμφισβητεί την νομιμότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Αθήνα και Κάιρο αμφισβήτησαν από κοινού τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία ενώ την Κυριακή, ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε το τελευταίο 48ωρο και ένα γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.