Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας – Ζητάμε αποφασιστική στήριξη
Νέο ξεκάθαρο μήνυμα, με πολλαπλούς αποδέκτες, έστειλε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητας και ζητώντας την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδευτήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην τουρκική παραβατικόττα και επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Στο «τραπέζι» ετέθη και η ενεργειακή κρίση, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ επανέλαβε τις ελληνικές προτάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου –ένα ζήτημα «αγκάθι» ανάμεσα στα κράτη – μέλη.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά και τη χθεσινή παράνομη απόφαση της Ρωσίας και επισημάνθηκε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.
Πρέσινγκ για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο
Επ΄ ευκαιρίας των εγκαινίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλες τοποθετήσεις του στην ανάγκη η Ε.Ε. να κινηθεί πιο γρήγορα και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, τονίζοντας παράλληλα πως οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει.
«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την αύξησή του, βάζοντας στο «στόχαστρο» τη Γερμανία.
Επανήλθε, μάλιστα, στο θέμα κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του:
«Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι άκουσα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση του ανοικτού εκβιασμού εκ μέρους της Ρωσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Και ασφαλώς αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα που σχετίζεται με τη φυσική προμήθεια φυσικού αερίου. Είναι επίσης ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την τιμή του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι κοινωνίες μας, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, σηκώνουν μεγάλο βάρος όσον αφορά τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας.
Όλοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν πεπερασμένη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία ευρωπαϊκή λύση, που ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί κατά τις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες, είναι τόσο σημαντική».
Τέλος, απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε:
«Αγαπητή Ούρσουλα, αυτό που κάναμε με τον Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το φυσικό αέριο. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ηγετικό ρόλο».