ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Αμετανόητος και ανεπίδεκτος μαθήσεως ο κ. Τσίπρας

Οικονόμου: Αμετανόητος και ανεπίδεκτος μαθήσεως ο κ. Τσίπρας
«Αντί να δει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, τού φταίνε ξανά οι μετρήσεις», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος INTIME/ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει τη διεθνή πραγματικότητα και να πει κάτι ουσιαστικό για όσα συμβαίνουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Γι' αυτό και επιμένει σε αερολογίες και ψέματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΑΝΤ1.

Και επισημαίνει: «Ενώ μέχρι χθες έλεγε ότι η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη, σήμερα καταγγέλλει ότι μοίρασε 50 δισ. σε ημέτερους. Αλήθεια είναι ημέτεροι, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που στηρίχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, για να μη μπουν λουκέτα και να μη χαθούν θέσεις εργασίας; Όσο για τη φράση ότι αν είχε να μοιράσει 50 δισ. θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί, το μόνο που δείχνει, είναι βαθιά περιφρόνηση στους πολίτες».

Ο κ. Οικονόμου καταλογίζει ακόμη μέσω της δήλωσής του στον κ. Τσίπρα ότι: «Είναι αμετανόητος, αποκομμένος από τις προτεραιότητες της κοινωνίας και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρόλα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, εξακολουθεί να είναι εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και αντί να δει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, τού φταίνε ξανά οι μετρήσεις. Είναι ίδιος με το 2019, όταν ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να χάσει τις εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αντίθετα λειτουργεί με σχέδιο, με επαγγελματισμό και προσπαθεί συνεχώς να απαλύνει την ένταση των προβλημάτων στη ζωή των πολιτών».

Και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου καταλήγει με το εξής υστερόγραφο: «ΥΓ: Σε ό,τι αφορά το πόσο προοδευτικό θα ήταν το ξανασμίξιμο του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη στο πλαίσιο μιας τρικομματικής κυβέρνησης, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

Τσίπρας: Αν είχα να δώσω 50 δισ. ευρώ κι όχι να μαζέψω 37 θα ήμουν πρωθυπουργός για πάντα

Συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης. Μίλησε για ένα μοντέλο επιδότησης της αισχροκέρδειας, στράφηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της μη ρύθμισης της αγοράς ενέργειας.

Ζήτησε να ακολουθηθεί το ιβηρικό μοντέλο, της αποσύνδεσης δηλαδή της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

"Σε όλη την Ευρώπη γίνονται κρατικοποιήσεις, εδώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κι επιδότηση της αισχροκέρδειας. Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι κρίνεται με άλλα κριτήρια από τον ελληνικό λαό γιατί έχει κυβερνήσει και ξέρει ότι κρίνεται κι από τις αγορές.

Υπογράμμισε πως στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε πως θα ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα.

«Η παράταξη που μας έβαλε στα μνημόνια μάς κατηγορεί πως θα φέρουμε μνημόνιο», είπε.

Υποστήριξε πως η δική του κυβέρνηση μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τη μεσαία τάξη φτωχή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στάθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αυτό.

Σημείωσε, επίσης, πως η κυβέρνηση κρατά το τέλος επιτηδεύματος, αν και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει φόρους.

«Αδόκιμη η σύγκριση της μνημονιακής περιόδου με τη σημερινή. Αν είχα να μοιράσω 50 δισ. ευρώ κι όχι να μαζέψω 37 δισ. ευρώ θα έβγαινα για πάντα πρωθυπουργός. Πού πήγαν τα 50 δισ. ευρώ που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση; Όχι, πάντως, στους μικρομεσαίους».

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, παραδέχθηκε ότι αν γίνονταν εκλογές το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν πρώτο κόμμα.

Για τις εκλογές με την απλή αναλογική, επισήμανε πως θα είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

«Η νέα μεγάλη αλλαγή θα είναι οι συνεργασίες που θα προκύψουν. Αβεβαιότητα κι αστάθεια δεν είναι κυβερνήσεις που εκφράζουν πάνω από το 50% του ελληνικού λαού, αλλά οι αλαζονικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μας χρεοκόπησαν. Μόνο αν κυβερνήσει με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα μπορούσε να είναι ξανά πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή με το ιταλικό μοντέλο Μελόνι».

«Τόσο για πρακτικούς όσο και για ηθικούς λόγους δεν διεκδικώ κυβέρνηση των ηττημένων, αλλά των νικητών. Διεκδικούμε κυβέρνηση των νικητών, προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κάλπη».

Σε σχέση με το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ανάφερε με νόημα πως αυτόν τον εκλέγει ο λαός κι όχι οι παρακάμαρες, απαντώντας και στα όσα έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης περί τρίτου προσώπου στην πρωθυπουργία.

Για τα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ενός αρραγούς εθνικού μετώπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ασκείται κριτική σε μια εξωτερική πολιτική που είναι επικίνδυνη.

«Θέλω μια εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Δεν φτάνει να δηλώνουμε τα αυτονόητα περί εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει να μιλάμε και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε κατά της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και της επ' αόριστον ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Υπενθύμισε τις κυρώσεις που είχε επιτύχει σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και το χαρτί του βέτο στην τελωνειακή σύνδεσή της με την ΕΕ.

"Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν απερχόμενο κι αδύναμο πρωθυπουργό, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό".

Με αφορμή, εξάλλου, τα γεγονότα της Πολυτεχνειούπολης, τόνισε πως όπου γίνονται έκνομες πράξεις οφείλει να παρεμβαίνει η ΕΛΑΣ, όπως έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, το 2018.

«Τρία χρόνια το ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα. Υπεύθυνος στο χώρο είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μια φούσκα. Ας μην απαξιώνουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για απαξίωση του ΕΣΥ, με αφορμή τη μελέτη Λύτρα, ενώ ως προς τις συντάξεις παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς με το νόμο Κατρούγκαλου.

Δεσμεύτηκε, πάντως, για επιστροφή όλων των αναδρομικών και για επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Στην αρχή, εξάλλου, της συνέντευξής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε και για τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν τις εμπιστεύεται.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, πώς είναι δυνατό αυτός που παρακολουθούσε τον πολιτικό του αντίπαλο, ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή, να κερδίζει και να χάνει ο παρακολουθούμενος Νίκος Ανδρουλάκης.

"Αν η ΝΔ βρισκόταν δέκα και 20 μονάδες μπροστά, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε ήδη πάει σε εκλογές για να καθαρίσει το τοπίο. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως κινείται θεσμικώς και γι' αυτό το λόγο δεν στήνει κάλπες αυτός που παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους. O πρώτος που δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν τις πίστευε θα έκανε εκλογές".