«Κακός γείτονας η Ελλάδα»: Το αφήγημα της «απειλούμενης» Τουρκίας και η ψύχραιμη στάση της Αθήνας
Ανανεώθηκε:
Συστηματική και συνεχής είναι η προσπάθεια της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, με τους Τούρκους αξιωματούχους να συμμετέχουν ο ένας μετά τον άλλο σε μια «σκυταλοδρομία» επιθετικής ρητορικής σε βάρος της χώρας μας και με στόχο να «χτίσουν» το νέο τουρκικό αφήγημα ότι η Τουρκία «απειλείται» από την Ελλάδα και υπό αυτήν την έννοια έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα. Η Αθήνα τηρεί ψύχραιμη αλλά αποφασιστική στάση έναντι των προκλήσεων, θυμίζοντας σε διεθνές επίπεδο την ύπαρξη του τουρκικού casus belli.
Την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων έλαβε την Πέμπτη από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,και στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακό γείτονα» ενώ ζήτησε να «μοιραστούν δίκαια τα πλούτη του Αιγαίου».
Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε εκ νέου λόγο για «προκλητικές» ενέργειες και ρητορική της Αθήνας «ειδικά από ορισμένους πολιτικούς», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «είναι ένας κακός γείτονας».
«Έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους για το θέμα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε», είπε ακόμα τονίζοντας ωστόσο ότι «μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και δόξα τω Θεώ, ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους τόσο ημών όσο και των Κυπρίων αδελφών μας. Ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
Αναλυτικά οι νέες δηλώσεις Ακάρ:
«Ξέρετε ότι έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η ρητορική, ειδικά από ορισμένους πολιτικούς… Επιδεικνύουν μια εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία λόγω των δικών τους εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών.
»Ωστόσο, εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πολύ υπομονετικοί, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ό,τι μπορεί να γίνει, το κάνουμε υπομονετικά. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων, ειρηνικών τρόπων και μεθόδων.
»Δυστυχώς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας κακός γείτονας. Ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά αυτοί οι πολιτικοί, έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα. Αλλά αυτό που είναι ευχάριστο είναι ότι οι Έλληνες με κοινή λογική, κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι ακαδημαϊκοί, κάποιοι απόστρατοι στρατηγοί έχουν αρχίσει να βλέπουν αυτές τις πραγματικότητες. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες που βλάπτουν τον ελληνικό λαό το συντομότερο δυνατό και ότι τα προβλήματα θα λυθούν ειρηνικά με διαπραγματεύσεις και ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους.
»Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να είναι μια θάλασσα φιλίας. Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια. Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων. Και έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους για το θέμα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ας έρθουν στην Τουρκία ή ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα. Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Γιατί ο ελληνικός λαός υποφέρει κυρίως από τις πράξεις αυτών των Ελλήνων πολιτικών, αγαπητοί φίλοι.
»Θέλουμε όλοι εδώ να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν. Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Θέλουμε όλοι να το καταλάβουν αυτό. Μετά από όλες αυτές τις εκκλήσεις και τις προτάσεις για επίλυση του προβλήματος με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, λέμε: “Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και δόξα τω Θεώ, ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους τόσο ημών όσο και των Κυπρίων αδελφών μας. Ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία γι’ αυτό”».
Τσαβούσογλου: Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα
Νωρίτερα την Πέμπτη, νέες απειλές κατά της χώρας μας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως «ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Μυτιλήνης και της Σάμου ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”. Οι αντιδράσεις μας απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις θα είναι συνεχείς. Φυσικά, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς. Θα λάβουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα».
Επίσης αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ και την Κύπρο συνεχίζοντας:
«Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας.
Στο παρελθόν ακολουθούσε μια πολιτική ισορροπίας. Επίσης, ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης της 'νότιας Κύπρου' (σ.σ.Κυπριακή Δημοκρατία) για 1 χρόνο. Ως εκ τούτου, ως εγγυήτρια χώρα, θα κάνουμε τις απαραίτητες ενισχύσεις στην 'ΤΔΒΚ'.
Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εδραιώσουμε τα δικά μας συμφέροντα και ασφάλεια και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Ερντογάν: «Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά»
Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έρχονται μια μέρα μετά την συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου επέμεινε στην ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
«Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.
Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας. Εμείς είμαστε μέσα στο top-5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πολύ σημαντική θέση. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά.».
«Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρεται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από τη Λωζάννη. Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα. Η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ που είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Λωζάννη και κάνουν τέτοια βήματα».
Ψύχραιμη και αυστηρή απάντηση Αθήνας
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «τα προβλήματα λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και σημείωσε με νόημα:
«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».
«Είναι πολλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαμήνυσε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που προέρχονται από τη γείτονά μας, την Τουρκία», υπογραμμίζοντας πάντα τον «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στην αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».
Αναφερθείς στην ανακοίνωση της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την Τετάρτη ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της», ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται την αναφορά σε «νόμιμα μέσα», ως αναγνώριση, έστω και έμμεση, από την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Προφανώς, υπογράμμισε, αυτό περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, του περιβόητου casus belli, υπογράμμισε.
Παράλληλα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως: «Παρακολουθούμε τον ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας πια. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει. Η χώρα μας είναι σταθερή. Αποδομούμε τις κατηγορίες και μεριμνούμε. Είναι αυταπόδεκτο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η στρατηγική της Τουρκίας. Η χώρα μας έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόκληση».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται
Στην προκλητική ρητορική της Άγκυρας απάντησε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζοντας πως «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση στην Τουρκία, ο κ. Πράις απάντησε:
«Kοιτάξτε, θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις (της Ελλάδας και της Τουρκίας) όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση – να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».