ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στην πρότασή μας αλλιώς δεν θα βγει ο χειμώνας

«Η Ευρώπη μπορεί να καθυστερεί αλλά στο τέλος παίρνει σωστές αποφάσεις. Για αυτό το παλεύουμε, έχουμε ελπίδες», δήλωσε ο υπουργός ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας.

Όπως τόνισε «πρέπει να μπει οριζόντιο πλαφόν στις και υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός να γίνει αυτό, ώστε οι τιμές στην Ευρώπη να είναι αντίστοιχες με τις τιμές στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία».

Μιλώνστας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι την πρόταση της Ελλάδας στηρίζουν πλέον 15 χώρες, εκ των οποίων οι 4 μεγάλες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία και αυτό σημαίνει πως έχουμε την ειδική πλειοψηφία για να ζητήσουμε από την επιτροπή να καταθέσει επισήμως την πρότασή της για το αίτημα των χωρών αυτών

Σχετικά με τα κράτη μέλη που δεν συμφωνούν δήλωσε ότι «πολλά εκφράζουν την αντίρρησή τους από φόβο» και σημείωσε ότι «ο στόχος της πρότασής μας δεν είναι να φύγουν οι ροές από την Ευρώπη».

Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να πληρώνει την τιμή του φυσικού αέριου σε ποσοστό ως και 100% περισσότεροι από ότι οι άλλες ήπειροι.

Αναφερόμενος στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι θα έχει άρωμα Ελλάδας καθώς θα συζητηθεί η φορολογία των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων. «Δηλαδή ο ελληνικός μηχανισμός που υιοθετεί η Ευρώπη και η χώρα μας εφαρμόζει από τον Ιούλιο με εκπληκτικά αποτελέσματα».

Έκανε μάλιστα γνωστό ότι από το 1,1 δισ. που θα δοθεί τον Οκτώβριο ως ενίσχυση στους καταναλωτές, το ένα δισ. προέρχεται από την ανάκτηση υπερεσόδων και μόνο τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στις χώρες που έχουν ενδοιασμούς λόγω φόβου, τόνισε ότι ακολουθούν τελικά τα ελληνικά βήματα όπως η Γερμανία που ανακοίνωσε και εκείνη φόρο υπερεσόδων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στην ελληνική πρόταση γιατί αλλιώς δε θα μπορεί να βγάλει το χειμώνα.

«Η Ευρώπη μπορεί να καθυστερεί αλλά στο τέλος παίρνει σωστές αποφάσεις. Για αυτό το παλεύουμε, έχουμε ελπίδες», δήλωσε ο υπουργός.

Η πρόταση που υπογράφει η Ελλάδα

Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και την οποία έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.

Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί ενέργειας και στη συνέχεια επισημαίνουν τα εξής:

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης