ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Κοινή επιστολή Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Πολωνίας για πλαφόν στο φυσικό αέριο

(AP Photo/Czarek Sokolowski, File)

Επιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο βρίσκεται στα «σκαριά» και προωθείται από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, με στόχο να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία,(οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.

Άλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις.

Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Η αποφυγή της Ε.Ε. να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για το μείζον θέμα του πλαφόν φυσικού αερίου έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόταση της Κομισιόν

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στην εισήγηση της προβλέπει μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και μέτρα υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας, όπως:

  • όριο στα έσοδα των εταιριών που παράγουν ηλεκτρισμό μέσω της πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική) και καταγράφουν υψηλά περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Κομισιόν προτείνει τον καθορισμό του πλαφόν των 180 ευρώ/μεγαβατώρα. Η διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο των εισοδημάτων και της χονδρικής τιμής της αγοράς θα αποδίδεται στα κράτη της ΕΕ για να ανακατανεμηθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο άνθρακας και το μεθάνιο έχουν αποκλεισθεί από τον μηχανισμό αυτόν. Το «πλαφόν» αυτό στα έσοδα τους εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη συγκέντρωση άνω των 140 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. Η εφαρμογή του μέτρου θα διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα.
  • χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο με λογικό τρόπο. Δέσμη μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη την ειδική φύση της σχέσης με τους προμηθευτές, είτε πρόκειται για αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία, είτε για αξιόπιστους φίλους όπως η Νορβηγία.
  • Έχει ξεκινήσει η εργασία στην Επιτροπή για ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη στην αγορά, καθώς ο υφιστάμενος δείκτης αναφοράς που χρησιμοποιείται στην αγορά του φυσικού αερίου, το ολλανδικό συμβόλαιο (TTF) δεν έχει προσαρμοστεί.
  • Συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές στην αγορά για να μετριαστούν τα προβλήματα, τροποποιώντας τους κανόνες σχετικά με τις εγγυήσεις και υιοθετώντας μέτρα για να περιοριστούν οι ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών.
  • Τον Οκτώβριο θα τροποποιηθεί το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, έτσι ώστε να επιτραπεί η παροχή κρατικών εγγυήσεων και παράλληλα να διαφυλαχθούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού.
  • «Στοπ» στη μεγάλη επιρροή του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη προχωρά σε σφαιρική και σε βάθος αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου με αποστολή να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας. Θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης