ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πολυεθνικές» πιέσεις στο υπουργείο Υγείας πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης για το φάρμακο

Τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της φαρμακοβιομηχανίας συναντά την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, για να συζητήσουν τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα νέα δεδομένα στο «τραπέζι» είναι η αυξητική πορεία της δαπάνης για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022.

Πρόκειται για φάρμακα για σοβαρές παθήσεις της κατηγορίας 1Α, νοσοκομειακά φάρμακα δηλαδή τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και της κατηγορίας 1Β που περιλαμβάνει φάρμακα για εξωνοσοκομειακή χρήση, τα οποία και αυτά διακινούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που έκανε το υπουργείο Υγείας, 38% του συνόλου αντιστοιχεί σε αυτά τα φάρμακα, δηλαδή 790 εκατ. ευρώ. Όμως, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι Κάτοχοι Αδειών Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των εν λόγω σκευασμάτων που είναι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν ότι η δαπάνη για τα ΦΥΚ θα εκτιναχθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει και το clawback για τα ΦΥΚ προς τα πάνω, κατά 136 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Την ίδια ώρα, τα φάρμακα της κοινότητας, στα οποία αναλογεί το 62% της φαρμακευτικής δαπάνης, κινούνται σε αναμενόμενα επίπεδα.

Προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στον επιμερισμό των δύο κλειστών προϋπολογισμών, ασκούνται πιέσεις στο υπουργείο Υγείας, από την πλευρά κυρίως της καινοτόμου πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να απευθυνθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι λαμβάνει παραινέσεις και από άλλες πλευρές. Αιχμή του δόρατος είναι ο κίνδυνος αποτυχίας στους στόχους για το clawback που έχουν τεθεί από το RRF, ενώ τονίζεται και η υποστήριξη που παρέχουν οι εταιρείες στα έργα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν πως δεν πρόκειται να μην επιτευχθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπερασπίζεται δε τον επιμερισμό που έχει ήδη κάνει στη φαρμακευτική δαπάνη, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο διορθωτικών κινήσεων. Μια μικρή αύξηση στον κλειστό προϋπολογισμό για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θεωρείται πιθανή, από το 38% δηλαδή στο 40% της φαρμακευτικής δαπάνης. Στην αύξηση αυτή, θα έχει υπολογιστεί επίσης η κατανάλωση του ΙΦΕΤ, η δαπάνη του οποίου έχει προβληματίσει το υπουργείο Υγείας, καθώς και μέρος της αγοράς.

Στο κρίσιμο ραντεβού της Τρίτης, στόχος είναι να επιτευχθεί κοινά αποδεκτή λύση. Προπαρασκευαστικά αναμένεται να λειτουργήσει η σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον για να υπάρχει κοινή αντίληψη ως προς τα μεγέθη μεταξύ των κατηγοριών των φαρμάκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης