ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες

Επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μνημείο στο Ground Zero ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής.

Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα δώσει ηχηρή απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό ενώ στο πλευρό της Ελλάδας κόντρα στην προπαγάνδα της Άγκυρας στέκεται η ΕΕ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο οριστικοποιεί αυτές τις ώρες το πλαίσιο των απαντήσεων που θα λάβει ο Τούρκος πρόεδρος για τη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι πνίγει προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, δηλαδή ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν καταστήσει σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν σημείο προς σημείο έναντι των προκλήσεων που έχει εκστομίσει το τελευταίο διάστημα και ειδικά για τα όσα είπε στη Νέα Υόρκη.

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: «Οι διώξεις Τούρκων στη Δυτική Θράκη δεν έχουν όρια»

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε δριμύτερος. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κατηγόρησε την Ελλάδα για διώξεις Τούρκων από τη Δυτική Θράκη, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι θάνατοι βρεφών μεταναστών ήταν «αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή».

«Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ , που ήταν 9 μηνών, και του Aμπντούλ Βαχάπ, 4, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς» δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία σημείωσε ότι «ποτέ δεν έδιωξαν κανέναν Έλληνα από τη Τουρκία» και ότι «η δίωξη των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια».

«Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. "Πού είναι τα παιδιά σου;" "Στην Αμερική", μου είπαν. Τους είπα "Φέρτε τους να ζήσουν εδώ". Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτά τα παιδιά αν δεν είχαν», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Καταπέλτης η ΕΕ

Σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι όσοι δεν σέβονται αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ δεν μπορούν να επωφελούνται από την τελωνειακή ένωση, την πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες, οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στην Πράγα για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή, πιστεύω, για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους εταίρους μας να επαναδεσμευτούν σταθερά στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας» είπε ο κ. Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι «για να πετύχει μια τέτοια κοινότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

«Πριν από λίγες μέρες ακούσαμε τον πρόεδρο της Τουρκίας να χρησιμοποιεί το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να εξαπολύσει μια αβάσιμη επίθεση εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, μιλώντας για «τυραννία» στην Κύπρο και κατηγορώντας την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Είδαμε την Τουρκία, από τη μια πλευρά, να παίζει έναν αξιέπαινο, καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ταυτόχρονα να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκοπιμότητας αρνούμενη να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό, ενώ είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο κατηγορηματική.

Πρέπει να αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας την «εποχή της αθωότητας» της Ευρώπης, υπογράμμισε.

«Το να είναι δύναμη του καλού στον κόσμο -όπως είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι η ΕΕ- δεν σημαίνει ότι είναι κατευναστής. Δεν πρέπει να σημαίνει κακή κρίση ντυμένη με καλές προθέσεις» προσέθεσε.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι η ΕΕ στάθηκε απέναντι «στις προσπάθειες αυταρχικών γειτόνων να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους ως πιόνια στα πολιτικά τους παιχνίδια, εργαλειοποιώντας τη μετανάστευση».

Τις «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης», κατήγγειλε εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών της ο ειδικός εκπρόσωπος της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ με δήλωσή του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με αφορμή την 30ή επέτειο από την έγκριση της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες.

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε πως η ΕΕ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της ελληνικής μειονότητας ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Νέα Υόρκη, απαντώντας στους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 ανθρώπους κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών.