ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική ρελάνς: Πώς θα απαντήσει η Αθήνα στην «επιχείρηση συκοφάντησης» του Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει διπλωματικό σπριντ για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Επιχείρηση συκοφάντησης της Ελλάδας έχει ξεκινήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε «νεκροταφείο προσφύγων» και κάνοντας λόγο για διακρίσεις κατά της μουσουλμανικής –«τουρκικής» κατά τον Τούρκο πρόεδρο- μειονότητας στη Θράκη. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων και υποστήριξε πως ο θάνατός τους οφείλεται σε βίαιες επαναπροωθήσεις του ελληνικού Λιμενικού.

Η ελληνική διπλωματία ήταν προετοιμασμένη για αυτή την επίθεση του Τούρκου προέδρου, ωστόσο η σφοδρότητά της ήταν μάλλον μη αναμενόμενη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απάντηση της Ελλάδας θα είναι αποφασιστική και θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα και χάρτες που θα αποδεικνύουν τα «παιχνίδια» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανταπέδωσε τα «πυρά», λέγοντας πως οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική.

«Η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η κάποτε ακμάζουσα μειονότητα των 100.000 της Κωνσταντινούπολης έχει περιοριστεί σταδιακά και πλέον αριθμεί λιγότερα από 5.000 άτομα.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, το casus beli, την εισβολή στην Κύπρο και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

«Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε με νόημα.

Από πλευράς της Αθήνας δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Τούρκος πρόεδρος ναι μεν επιτέθηκε στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ωστόσο επέλεξε να μην «ξεδιπλώσει» την αναθεωρητική του ατζέντα.

Απέφυγε να προχωρήσει σε δηλώσεις τύπου «Μητσοτάκης γιοκ» και «θα έρθουμε νύχτα» ενώ παράλληλα δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με την υποδοχή που του επεφύλαξε η διεθνής κοινότητα στη Νέα Υόρκη. Δεν είχε κρύψει, άλλωστε, την οργή του για τη συνεχιζόμενη στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις από τους συμμάχους της αλλά και την παράδοση των πρώτων δύο F-16 στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες, Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν είναι ιδανικές λόγω του «μπλόκου» παράδοσης των μαχητικών νέας γενιάς.

Μάλιστα, διεμήνυσε πως εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε η Τουρκία θα χρειαστεί να φροντίσει τον εαυτό της, κλείνοντας το «μάτι» στη Μόσχα και την Κίνα.

Η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως η έναρξη ενός νέου… ανατολίτικου παζαριού από πλευράς του Τούρκου προέδρου -μια πάγια τακτική από πλευράς της Άγκυρας, που μένει ωστόσο να αποδειχθεί εάν θα φέρει «καρπούς».

Τα πρώτα «μηνύματα» είναι μάλλον αρνητικά: ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε -μεταξύ άλλων- σε πρόσφατη επιστολή του ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου ενώ ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας καταδίκασε σθεναρά την ομιλία του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συνεχιστεί το «μπλόκο» του Κογκρέσου στην παράδοση των F-16.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρότι η αντίδραση του Νίκου Δένδια στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άμεση, η ουσιαστική απάντηση αναμένεται διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη για το εάν θα υπάρξει αντίδραση από ελληνικής πλευράς, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών… Τα υπόλοιπα θα τα ακούσετε στην ομιλία του την Παρασκευή από το βήμα του ΟΗΕ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει διπλωματικό σπριντ για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, αρχής γενομένης από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ θα κινηθεί σε τρεις άξονες: θα παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα στο μεταναστευτικό και θα αναδείξει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το ζήτημα, θα αναφερθεί στην κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός είχε άλλωστε δώσει το στίγμα των προθέσεών του κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Sfera:

«Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης