ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης του ΟΗΕ ο Δένδιας - Επαφές με ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών

Στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης του ΟΗΕ ο Δένδιας - Επαφές με ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με ομιλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τσάμπα Κόροσι (Csaba Kőrösi), παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Νίκος Δένδιας είχε σύντομες συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς, καθώς και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.

Επίσης, κατά την έναρξη της γενικής συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντίμι, καθώς και τους ομολόγους του της Γκάνα, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης.

Πριν από την έναρξη της γενικής συζήτησης, ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι.

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο της 77ης εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας θα πραουσιάσει την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και τις αμφισβητήσεις για την κυριαρχία των νησιών.

«Θα συζητήσουμε εδώ με τους συναδέλφους μου υπουργούς Εξωτερικών, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρώτα απ' όλα την Ουκρανία και τις εξελίξεις μετά την ουκρανική αντεπίθεση», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στη συνάντηση.

«Αλλά, επίσης, θα έχω την ευκαιρία να δείξω στους συναδέλφους μου μια σειρά από ανακοινώσεις, δηλώσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Διότι αυτό πλέον έχει περάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο αποτελώντας μια σαφή, μια υπαρκτή απειλή κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει μπαράζ επαφών τόσο με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά σχέσεις όσο και με κράτη από άλλες γεωγραφικές περιφέρειες, καθώς στόχος είναι να επεκταθεί η εμβέλεια και το εύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Θα έχω πάνω από 30 επαφές, και αν λάβετε υπόψη σας και έναν μεγάλο αριθμό επαφών που θα έχει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έρχεται αύριο στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι συνολικά θα έχουμε πάνω από 40-45 συναντήσεις. Νομίζω ότι είναι μία λαμπρή ευκαιρία να εμβαθύνουμε σχέσεις που ήδη έχουμε, αλλά επίσης να εξηγήσουμε σε όλους τους συνομιλητές μας τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, βέβαια, να προωθήσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου», είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας σχετικά με το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει η ελληνική αποστολή.