ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κλιμακωτή η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Για ενεργειακή κρίση, το πρόγραμμα για στέγη και την τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σφαίρα 102,2 fm.

«Θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση την οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανές φαινόμενο».

«Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές», είπε και σημείωσε πως «έχουμε δρομολογήσει εδώ και δύο μήνες έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Όπως είπε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε «να δώσουμε κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και σε μία οριζόντια σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο».

«Όσο μειώνεις την κατανάλωση σε σχέση με τον περσινό λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε τη σημασία του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».

Όπως είπε, είχε τόσο μεγάλη επιτυχία γιατί μπορείς να μειώσεις κατά 30% με 40% την κατανάλωσή σου, αντικαθιστώντας μια συσκευή.

Για αυτό και ήρθαμε και επιδοτήσαμε την αντικατάσταση».

Για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημείωσε πως:

«Οκτώ μήνες επιμένω και μιλάω για την ανάγκη να έχουμε μία τιμή στο φυσικό αέριο όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, συνολικά στο αέριο το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη. Δεν τα καταφέραμε. Η αλήθεια είναι, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, ότι υπάρχουν κράτη τα οποία είχαν πάρα πολύ μεγάλα συμφέροντα να μην μπει ένα τέτοιο πλαφόν, διότι οι ενεργειακές πολιτικές των κρατών μελών είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικές. Όμως, θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή στην διάθεσή μας. Άρα πρέπει να παρέμβουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και θα υπάρχει μια παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θα υπάρχει μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία διότι θα υπάρχει μία φορολόγηση η οποία είναι πια οριζόντια ευρωπαϊκή οδηγία των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Θα πάρουμε λοιπόν, για να το πω πολύ απλά, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Και βέβαια, όποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, και δίνουμε 300 εκατομμύρια για το επίδομα θέρμανσης, κυρίως, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, άλλο η Φλώρινα, άλλο τα Χανιά. Για αυτό και το επίδομα θέρμανσης δίνεται με γεωγραφικά κριτήρια. Θα υπάρχει μία πρόσθετη επιδότηση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτά πιστεύω ότι συνθέτουν συνολικά μία συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης. Αλλά θέλω να το τονίσω: όποιος έρχεται εδώ πέρα και σας λέει ότι μπορούμε να πληρώνουμε τους ίδιους λογαριασμούς που πληρώναμε πριν από δύο χρόνια όταν έχει ανέβει δέκα φορές η τιμή του φυσικού αερίου, σας λέει ψέματα».

Για τη στεγαστική πολιτική

Αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική ανέφερε πως: «Μέχρι και πριν από δύο χρόνια ουσιαστικά, δεν είχαμε πρόβλημα στέγης στη χώρα, διότι η οικονομία δεν πήγαινε πολύ καλά, τα ενοίκια ήταν σχετικά χαμηλά και ήταν εύκολο για ένα νέο ζευγάρι, ένα νέο άνθρωπο να νοικιάσει ένα σπίτι με αξιοπρεπές ενοίκιο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα, η επίπτωση, αυτής της ανάπτυξης είναι ότι είδαμε μια πολύ απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

Οπότε άκουγα και εγώ συνέχεια, από νέους ανθρώπους ότι "έχω μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορώ να βρω σπίτι να νοικιάσω. Και σίγουρα έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία στο να αγοράσω ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να είμαι καθηλωμένος στο ενοίκιο, να ζω με τους γονείς μου". Πολλές τέτοιες ιστορίες, τις ακούτε και εσείς. Οπότε είπαμε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους. Κάπου έπρεπε να βάλουμε το όριο, το βάλαμε στα 39».

Εξήγησε πως για ένα ζευγάρι αρκεί να είναι ένας από τους δύο κάτω των 40, για να μπορεί να ωφεληθεί από το πρόγραμμα του δανείου.

«Και βασικός πυλώνας του προγράμματος - για να το πω πολύ απλά - είναι η δυνατότητα απόκτησης ενός σπιτιού, ας πούμε αξίας 100.000 ευρώ με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Να πάρει κανείς ένα δάνειο έτσι ώστε το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει να είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα τελικά να πληρώνει λιγότερα και να του μείνει και το σπίτι», τόνισε.

Σημείωσε «πως το πρόγραμμα αυτό να τρέξει από τις αρχές του έτους, θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και από εκεί και πέρα ανάλογα με το πώς θα πάει - και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά- είμαστε διατεθειμένοι να δεσμεύσουμε και άλλους πόρους από τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να το επεκτείνουμε».

Παράλληλα, υπενθύμισε πως έχει αυξηθεί και το φοιτητικό επίδομα στέγασης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται άμεσα από αυτό το χρόνο, από τα 1.000 σε 1.500 ευρώ και αν συγκατοικείς 2.000 ευρώ.

«Γιατί το κάναμε αυτό; Διότι θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά να μπορούν να συγκατοικούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να νοικιάσουν και ένα μεγαλύτερο σπίτι, άρα μπαίνουν στην αγορά και σπίτια τα οποία θα ήταν εκτός, αν ένας φοιτητής θέλει απλά να νοικιάσει μία γκαρσονιέρα.

Και βέβαια, ταυτόχρονα θέλουμε να προωθήσουμε και ένα πρόγραμμα επισκευής παλαιών διαμερισμάτων, έτσι ώστε κάποιος που μπορεί να έχει ένα διαμέρισμα, να το έχει πάρει γονική παροχή από τον γονιό του, είναι ερείπιο - να το πούμε πολύ απλά - δεν έχει λεφτά να το φτιάξει, να μπορούμε να επιδοτήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της επισκευής του διαμερίσματος είτε για να μείνει ο ίδιος είτε για να μπορέσει να το αξιοποιήσει.

Γιατί το λέμε αυτό; Έχουμε πάρα πολλά κλειστά διαμερίσματα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Αν αυτά τα διαμερίσματα μπουν στην αγορά των ακινήτων, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων και θα συμπιεστούν και οι τιμές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, είπε πως: «Θα έρθει 1η Μαΐου του ’23. Γιατί αυτός ο χρόνος τον οποίο παρεμβαίνουμε… Διότι η διαδικασία αυτή δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία. Υπάρχει μια σημαντική διαβούλευση. Διότι είναι εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό πάρα πολύ. “Θα τον πάμε”, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης “στα 800 ευρώ”. Πολύ ωραία. Το ερώτημα είναι το αντέχουν οι επιχειρήσεις αυτό; Άρα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή μεταξύ μιας αύξησης η οποία θα είναι σημαντική, θα στηρίξει τους εργαζόμενους, αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η ανεργία. Έχει μειωθεί πέντε μονάδες.

Όποιος βρίσκει δουλειά σήμερα, σε σχέση με το να είναι άνεργος, είναι η σημαντικότερη πολιτική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα των ανισοτήτων. Άρα αυτό το οποίο δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε, είναι αυτήν την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας».

Για την τουρκική προκλητικότητα

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα:

«Εγώ θα είμαι αυστηρός ως προς τα όρια, που θέτουμε, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και συμμαχίες και όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη μπορούμε να μιλάμε, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας γιατί αντιμετωπίζουμε ένα κρεσέντο προκλήσεων, που έχουν ξεπεράσει τα όρια. Πάντως οι ίδιοι οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που είναι ενθαρρυντικό».

Ακόμη, ανέφερε πωε «είμαστε "καταδικασμένοι" με την καλή έννοια, να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Θα είμαστε πάντα γείτονες. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο οι λαοί το αντιλαμβάνονται. Και εγώ θα καταβάλω πάντα προσπάθεια, από τη μία να είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια τα οποία θέτουμε.Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε.Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο; Ξέρεις εγώ είπα αυτή την φράση. Και νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί στη Θεσσαλονίκη. Αλλά για σκέψου να μπαίναμε σε αυτό το παιχνίδι, που κάθε μέρα να απαντούσα στον Ερντογάν και να υπήρχε μία διαρκής κλιμάκωση…Το αποτέλεσμα ξέρεις ποιο θα ήταν; Ότι τελικά θα δηλητηριάζαμε την κοινή γνώμη. Και αυτό το οποίο υπάρχει στις κοινές γνώμες και της Ελλάδος και της Τουρκίας, μία κατανόηση ότι τελικά αυτό το οποίο ακούμε από τους πολιτικούς της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε. Διότι θα υπάρχει και επόμενη, θα υπάρχει και μεθεπόμενη μέρα και η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί και η Ελλάδα θα είναι πάντα εκεί».

Για τον κορωνοϊό

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας αναφέρει πως: «Θεωρώ πια ότι η επιδημία του Covid, όπως την ξέραμε τουλάχιστον, τελειώνει. Όμως θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ αυτοί οι οποίοι είναι ευάλωτοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν είσαι άνω των 60 πρέπει να πας να κάνεις το εμβόλιο.

Σε λίγο θα έχουμε και τα καινούρια εμβόλια τα οποία καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις και όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης για αυτούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, έτσι πρέπει να κάνουμε και το εμβόλιο του Covid. Και βέβαια εάν είσαι ευάλωτος, είναι καλό να φοράς τη μάσκα σου σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν πρόκειται να πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά τα οποία κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης