ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή-ράπισμα Μπορέλ στον Τσαβούσογλου - Ζητά αποκλιμάκωση της έντασης έναντι της Ελλάδας

Πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ζητά ο Ζοζέπ Μπορέλ από την Άγκυρα AP Photo/Petr David Josek

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στην εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».

«Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει ακόμη ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τις διπλωματικές πηγές.

«Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημειώνουν.

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Διπλωματική… ρελάνς στην τουρκική προκλητικότητα

Εκστρατεία ενημέρωσης για την τουρκική προκλητικότητα ξεκινά την ίδια στιγμή από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια να ετοιμάζονται να δώσουν διπλωματική «απάντηση» στην συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική ρητορική.

Με Τούρκους αξιωματούχους αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους και να επιδίδονται σε… αγώνα προκλητικότητας, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση διπλής αντιμετώπισης της νέας κρίσης στις σχέσεις με τη γείτονα.

Αφενός δεν αφήνει αναπάντητες τις πολεμικές ιαχές και τις ανιστόρητες δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών ενώ αφετέρου διεθνοποιεί το ζήτημα με κάθε ευκαιρία.

Ο νέος «κύκλος» διεθνοποίησης ξεκίνησε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν και είχε ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να λάβει την πλήρη στήριξη του Γάλλου προέδρου.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και ως αξιόπιστου σύμμαχου και εταίρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί στις σχέσεις της Ελλάδας, τις συμμαχίες της αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας που θα έχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ μένει να αποδειχτεί εάν θα αποφασίσει τελικά να «ξεδιπλώσει» την αναθεωρητική του ατζέντα και να συνεχίσει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης